Sorcova, vesela, / Sa traiti, sa-mbatraaniti,/
Ca un mar, ca un par / Ca un fir detrandafir ,/
Ca merii, ca perii, / In mijlocul verii; /
Ca vita de vie / La Sfanta Marie /
Tare ca piatra, / Iute ca sageata /
Tare ca fierul / Iute ca otelul. /
Vacile laptoase, / Oile lanoase, /
Porcii unsurosi / Copii sanatosi /
Cate cuie sunt pe casa /
Atatia galbeni pe masa./
La anul si la multi ani!/
Sa traiti sa ne dati bani.
(colind romanesc)
Inca pastram in suflet si in minte , colindele de Craciun , care la romani sint variate , consistente si pline de umor . Dar perioada Sarbatorilor continua , spre bucuria si insufletirea celor mici si a celor mari , pentru ca dupa aburii hranitori si apetisanti ai Craciunului , luam cu asalt magazinele si ne pregatim pentru urmatoarele sarbatori de sezon . O anume insufletire si bucurie ne bintuie fara un motiv anume : vrem abundenta , sintem mai generosi cu cei din jurul nostru , iar copiii sint cu totii , mai cuminti si mai zimbitori . Obiceiul precrestin al colindatului de Anul Nou se imbina armonios cu alte obiceiuri specifice ortodoxismului , rominii primind cu drag urarile aduse de colindatorii care se perinda pe la usile gospodarilor cu plugusorul , cu sorcova , cu capra .
Toate aceste colinde pastrate cu sfintenie din generatie , in generatie , cuprind urari de noroc si bunastare pentru oamenii , animalele , casele si pomii fructiferi din fiecare gospodarie . In vremuri stravechi se rupeau crengute de mar inmugurite , care se puneau intr-un vas cu apa in noaptea Sf.Andrei , iar crengutele infloreau pina in ziua Sfintului Vasile , iar „ florile dalbe „ ale crengutelor aduceau speranta de mai bine in sufletele oamenilor , la inceput de An Nou .
Cel mai asteptat colindat de Anul Nou este cel cu sorcova . Il practica de obicei copiii si in timp ce cinta , ating umarul persoanei colindate , trecind pe la fiecare membru al familiei . Fie ca este o crenguta de mar , fie ca este o sorcova multicolora luata de prin piate , sorcovele sint considerate un fel de baghete magice , care prin atingerea umarului , concomitent cu incantatia specifica , transmit persoanei sorcovite sanatate , tinerete si
bunastare . Cetele de copii isi incep „turneul” cu sorcova in dimineata Anului Nou si o fac cu seriozitate si bucurie , simtind in mod sincer ca doar ei pot aduce urarile optimiste din textul colindului , in casele si in sufletele oamenilor . Si chiar asa este , pentru ca ei , copiii sint SPERANTA si SEMNUL DIVIN al trecerii noastre prin viata si prin lume .
Pregatiti-va deci cu dulciuri si banuti , apoi primiti copiii in casele dumneavoastra , amintindu-va de vorbele atit de pilduitoare ale Mintuitorului : „ Lasati copiii sa vina la Mine !”
Lucretia Gutila , colaborator CANCAN