Conform codului civil (art. 266 alin. 1 si 3) logodna este "promisiunea reciproca de a incheia casatoria. Incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba".
Deci, un simplu inel sau marturia unui apropiat poate face dovada existentei unei logodne intre doua persoane. „In cazul ruperii logodnei sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei, cu exceptia darurilor obisnuite”
( art. 268 alin. 1). Totodata, cel care rupe logodna in mod abuziv (infidelitate, parasirea domiciliului conjugal etc.) poate fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei.Dreptul la orice actiune de cerere a daunelor se prescrie dupa un an de la ruperea angajamentului.
Divortul, custodia comuna si despagubirea unuia dintre soti
Separarea sotilor dispune acum, dupa noul cod civil, de alte cerinte si optiuni. Una dintre ele este custodia comuna, in cazul in care din mariaj a rezultat un copil. Prin custodie comuna se intelege stabilirea unui domiciliu fix al copilului de catre instanta, la unul dintre parinti, dar ambii vor putea lua decizii legate de interesul copilului (art. 397).Mai mult, unul dintre soti poate primi in urma divortului despagubiri sau drept de intretinere: sotul nevinovat care sufera prejudicii prin desfacerea casniciei poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca, cerere ce va fi analizata de autoritatea tutelara si solutionata prin hotararea de divort (art. 388)
Obligatia de intretinere poate reveni sotului care se afla in incapacitatea de a munci, insa numai daca aceasta este cauzata de o intamplare legata de casnicie (art. 389 alin. 2). Suma alocata nu va depasi o patrime din venitul net al platitorului, spune noul cod.Totodata, legea mai spune si ca:
*Prestatia compensatorie se acorda doar in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani (art. 390 alin. 2) si nu este inclusa in pensia alimentara; Cel care plateste a avut culpa exclusiva in producerea divortului;
*Obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit (art. 389 alin. 5).
Adoptia se face mai usor
Cei care vor sa adopte au acum mai mult sprijin din partea legii. Daca vechiul cod civil cerea acordul rudelor copilului de gradul I, II, III si IV inclusiv pentru adoptie, acum legea spune ca este necesar doar acordul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui. (art. 463, alin. 1, pct. a)
Acum poti alege daca vrei sa fii donator de organe!
Daca pana acum decizia donarii organelor, in caz de deces, revenea familiei, neexistand posibilitatea de a incheia un acord scris inca din timpul vietii, in noul cod civil intrat in vigoare de la 1 octombrie este specificata posibilitatea de a decide prin acord scris sau exprimat in timpul vietii daca vrei sa fii donator.