Cele mai frumoase tradiții din prima zi de Paște
De peste 2.000 de ani s-au păstrat unele obiceiuri legate de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar unele dintre ele au „doar” câteva sute de ani. Indiferent de vechimea lor, mulți dintre creștinii ortodocși le păstrează cu inima deschisă și chiar le transmit urmașilor lor. CANCAN.RO vă dezvăluie astăzi cele mai frumoase tradiții din prima zi de Paști. De când se celebrează Paștele și până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, creștinii se salută astfel: “Hristos a Înviat!” / “Adevărat a Înviat!”
Tradiții de Paște, în funcție de regiunile României
În prima zi de Paște, credincioșii din zona Olteniei merg la biserică și iau Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, însă, ei nu au voie să intre în casă până nu se culege din gradină o mână sau două de iarbă verde, care se pune pe scările casei sau în fața ușii de la intrare. Lumânarea aprinsă este așezată pe masa îmbelșugată sau lângă o icoană.
Masa de Paști trebuie să fie încărcată cu bucatele tradiționale. Și, pe lângă ouă roșii, cozonac și pască, se mai pregătește și faimoasa ciorbă de bureți, cunoscută în alte zone ca ciorba de miel. În a doua zi de Paște, fetele se îmbracă cu zavelci, marame lucrate și poale. În urmă cu zeci de ani, acesta era momentul în care tinerele își demonstrau măiestria în domeniul țesutului și cusutului în fața întregii comunități din sat.
În majoritatea localităţilor din Maramureş se păstrează obiceiul “umblatului cu udatul” – udatul fetelor. Preluată de la catolici, tradiția şi-a făcut loc încet şi în casele maramureşenilor, astfel că a doua zi de Paşte, băieţii şi bărbaţii merg să le “stropească” cu parfum pe fetele şi femeile care fac parte din familie sau le sunt prietene. La finalul ritualului, udătorii sunt serviţi cu vin şi diverse bunătăţi, printre care se numără și ouă roşii. Atâta timp cât aceste obiceiuri nu sunt preluate greşit, ci cu semnificaţia lor adevărată de dragoste, comuniune, acestea pot avea un rol pozitiv.
În mai multe sate din Moldova, tradiţia cere să ne spălăm pe faţă cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani şi un ou roşu. Se spune că astfel vom fi rumeni precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi. Conform aceluiaşi obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.
În unele zone, oamenii se strâng dimineața în curtea bisericii, se așează în formă de cerc, purtând lumânări aprinse în mână și așteaptă venirea preotului care le sfințește bucatele din coșul pascal. Acesta este acoperit cu un prosop țesut cu modele specifice zonei, iar în el sunt așezate pe o farfurie simbolurile bucuriei pentru tot anul precum: semințe de mac, sare, zahăr, făină, ceapă și usturoi.
Semințele de mac sunt aruncate în râu pentru a alunga seceta, sarea trebuie păstrată peste an ca să aducă belșug, potrivit a1.ro. Zahărul este folosit la vitele bolnave, pentru că se spune că are puteri miraculoase, făina, pentru ca rodul grâului să fie bogat, iar ceapa și usturoiul au rol de protecție împotriva insectelor. Deasupra acestei farfurii se așează pască, șuncă, brânză, bani, flori, sfeclă roșie cu hrean și, desigur, ouăle roșii. Dupa sfințirea coșului pascal, ritualul de Paști se continuă în familie.
Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenuşuri în prima zi de Paşte, pregăteşte-te de nuntă! O vorbă veche din bătrâni spune că te vei căsători în viitorul foarte apropiat. Descoperă aici ce alte tradiții poți respecta cu ocazia Învierii Fiului Lui Dumnezeu – vei fi mai sănătos și mai iubit dacă le vei aplica!
(Vezi și: Cele mai frumoase mesaje de Paște cu care sigur nu dai greș)
Bucovinenii ciocnesc ouăle încondeiate “cap cu cap” în prima zi de Paşte. Abia din a doua zi, ei le ciocnesc şi “dos cu dos”. Unii dintre gospodari vin de la Înviere cu lumânarea nestinsă şi ocolesc casa, pentru izgonirea celui rău. Se mai crede că, dacă oul vopsit roşu, sfinţit de la Paşti, îl păstrezi patruzeci de zile fără să se strice, este semn sigur că eşti un om norocos.
Obiceiuri de Paște din Banat și Dobrogea
În prima zi de Paște, bănățenii păstrează cu sfințenie tămâierii bucatelor la micul dejun. Ulterior, fiecare mesean primește o linguriță de paști, adică vin și pâine sfințită. De pe masa îmbelșugată nu lipsesc ciolanul de porc fiert, ouă albe și alte preparate tradiționale; desigur, friptura de miel este și ea inclusă în meniu.
Cea de-a două și a treia zi de Paști sunt rezervate jocului popular în zona Banatului. Sătenii, însoțiți de musafiri, pornesc spre centrul satului și în față bisericii intră cu toții în horă mare.
Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paşte
– în ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Mai mult, cei care au culturi, viermii le vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.
– preoții din întreaga țară, dar și cei de peste hotare le atrag atenția ortodocșilor și îi îndeamnă să nu se lase copleșiți de gândurile negre ca să se întristeze sau să plângă, pentru că nu este bine. Mai mult, în toate cele trei zile dedicate Învierii Mântuitorului, bucuria trebuie să fie predominantă în sufletul fiecăruia dintre noi.
– conform tradiției, în zilele de Paște, astăzi, luni și marți nu se spală rufe – acest obicei fiind păstrat în unele locuri până în Săptămâna luminată.
– în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, pentru că se spune că transpiri tot anul.
– săptămâna de după Înviere se numește Săptămâna Luminată și în niciuna dintre aceste zile creștinii ortodocși nu trebuie să țină post.
(Află și: Ce este interzis să faci în a treia zi de Paște! E mare păcat dacă încalci aceste reguli)