Bunatati din toata tara au fost aduse chiar de producatori la targul organizat de primaria sectorului 2 de Sfintii Mihail si Gavriil in Parcul National din Capitala.
Aici au venit producatori din toate colturile tarii, de la Sibiu la Maramures, cu preparate care de care mai delicioase si bineinteles bio. Daca ai timp, poti sta de vorba cu fiecare dintre ei Astfel, vei afla cat au muncit la fiecare produs in parte. O singura regula: sa nu ii intrebi cate mioare au acasa in batatura, deoarece vor raspunde ca : “oile, banii si anii nu se spun”!
“Suntem din Talmaciu, Sibiu! Am venit pregatiti cu carnati de oaie, porc si vita, dar si cu pastrama de oaie si vita. Cel mai greu preparat de facut, care trebuie sa stea la maturat 30 de zile, este cascavalul in ceara, care odata pregatit este ca si un branzet in vid”, ne-a spus mandru Ionel Nedelea, care a preparat cu propriile maini branza in coaja de brad sau cea de burduf din “besica de porc”.
Preturile pentru produse nu sunt mari, sustine producatorul, un kilogram de pastrama, branza in coaja de brad ori carnatii sau cascavalul in ceara fiind 35 de lei. Cand l-am intrebat cate oi are acasa la Sibiu, Ionel ne-a spus ca “oile, banii si anii nu se spun”, dar ne-a explicat ca este o afacere de familie in care toata lumea munceste. Tot la targ am intalnit-o si pe Elisabeta Neagoie, o femeie care a lasat meseria de economist pentru a face dulceturi si muraturi. “Este a doua toamna de cand m-am apucat. Prima data cand am participat a fost la un targ la Brebu, unde locuiesc, la rugamintea primarului. Acum fac cu mare pasiune gemuri si dulceturi din fructe si legume”, ne-a povestit, mandra, Elisabeta.
Cel mai vandut produs al ei este dulceata de ardei iute cu gogosari si cea de masline cu migdale si portocale. “Dupa fiecare targ, fac aprovizionarea si tot ce castig investesc. Fac si ceva inedit, muraturi din fructe: intr-un borcan pun pere, mere, nectarine, portocale, struguri, prune, pepene galben si rosu, un borcan mare costa 30 de lei”, ne-a mai spus femeia. Cine nu a gustat pana acum din placinta maramureseana nu stie ce a pierdut.
Lidia Bot, o placintareasa maramureseanca get-beget, ne-a explicat cum se fac aceste delicatese care miroseau ieri in tot Parcul National. “Este o placinta care se umple cu branza, marar, ceapa verde si pe deasupra se pune smantana. Este o retea foarte veche”, ne-a povestit mandra Lidia, care de ani de zile se ocupa cu facutul placintelor. “Targul de Sfintii Mihail si Gavriil” este un eveniment de promovare a traditiilor populare romanesti, organizat in Parcul National in perioada 8-11 noiembrie, un preambul la perioada sarbatorilor de iarna, deschise in fiecare an de cei doi sfinti.
(Alex Saulea)