Cele mai bune tipuri de mere pentru pentru coacere, gătit și mâncat
Există enorm de multe soiuri de mere, așa că poate fi greu să știi pe care să le alegi! Iată ghidul tău pentru cele mai bune mere pentru coacere, gătit și mâncat. Fie că le mănânci culese direct din copac dintr-o livadă locală sau într-o rețetă de casă, merele sunt fructele clasice. Dar existând mii de tipuri diferite de mere cultivate în România și în întreaga lume (și cu noi soiuri de mere care apar în fiecare an), cum alegi unul?
Vestea bună este că multe dintre cele mai populare soiuri de mere sunt bune practic pentru orice scop. Dar uneori, cele mai bune mere pentru copt nu sunt neapărat cele mai bune mere pentru a le mânca crude (și invers). Iată cum să folosești diferite tipuri de mere, precum și idei de rețete pentru fiecare soi de mere.
Multe tipuri de mere sunt grozave pentru scopuri multiple, de la coacerea plăcintelor și prepararea sosului de mere până la consumul întreg sau în salate. Dacă nu ești sigur cum vei folosi merele, oricare dintre aceste soiuri de mere universale este o alegere bună.
Braeburn
Originare din Noua Zeelandă, merele Braeburn sunt ceea ce te gândești când evoci mirosul de toamnă. Pulpa lor este dulce și acidulată, cu note subiacente de nucșoară și scorțișoară. Acest soi este destul de comun în România și, deși este cel mai delicios mâncat proaspăt cules, se descurcă bine și la cuptor. Încearcă să folosești mere Braeburn într-o plăcintă cu mere cu scorțișoară sau în prăjitura germană cu mere Potluck.
Cameo
Merele Cameo sunt considerate a fi o încrucișare între soiurile Red și Golden Delicious, deoarece prezintă cele mai bune calități ale ambelor tipuri. Au fost descoperite în statul Washington într-o livadă de meri Red Delicious. Merele Cameo își păstrează bine forma în plăcinte și oferă o aromă satisfăcătoare dulce și acidulată.
Cortland
Merele Cortland sunt puțin acrișoare și au o pulpă minunat de crocantă, fin granulată, care va ajuta plăcintele să-și păstreze forma. Poți identifica adesea merele Cortland după culoarea lor roșu aprins și forma destul de plată. Încearcă să le folosești într-o tartă cu mere de toamnă.
Fuji
Originare din Japonia, merele Fuji sunt urmașii a două soiuri de mere americane: Red Delicious și Ralls Janet. Extrem de crocante, se numără printre cele mai dulci mere și sunt un adaos grozav la salate și delicii coapte, cum ar fi o plăcintă cu crumb cu mere și rubarbă. Cultivate pe scară largă, merele Fuji au o fermitate care le face durabile și de lungă durată.
Golden Delicious
Acest soi de mere are multe în comun cu Red Delicious. Din punct de vedere al aromei, este simplu: blând și dulce, dar mai versatil decât vărul său roșu. Poți mânca un măr Golden Delicious crud sau îl poți arunca într-o salată. Deoarece se alterează foarte puțin când este gătit, este grozav și la cuptor sau pe plită.
Granny Smith
Unul dintre cele mai populare mere pentru gătit, merele Granny Smith verzi sunt acrișoare și crocante, perfecte pentru a adăuga profunzime deserturilor. Granny Smith sunt unul dintre cele mai bune mere pentru plăcintă cu mere – încearcă-le în oricare rețetă de plăcintă cu mere. Pentru cei îndrăzneți care se bucură de o tartă gustare, aceste mere Granny Smith sunt minunate combinate cu unt de arahide.
Honeycrisp
Ceea ce vezi este ceea ce primești! După cum sugerează și numele lor, merele Honeycrisp sunt dulci, cu pulpă fermă, crocantă și arome care nu sunt prea copleșitoare. Acest fruct prosperă într-o plăcintă.
Pink Lady
Merele Pink Lady au pulpa crocantă, o primă mușcătură acrișoară și un gust dulce. Sunt un soi versatil și le poți savura oricum vrei, fie crude sau în delicii precum o plăcintă cu afine și mere. De asemenea, fermitatea lor face ca merele Pink Lady să fie un plus minunat pentru orice asezonare de mezeluri.
În timp ce merele de mai sus sunt mere grozave pentru toate scopurile, alte soiuri de mere sunt cele mai bune doar pentru coacere. Cunoscute și sub denumirea de mere de gătit, aceste soiuri au adesea o aromă care ajută la compensarea produselor de patiserie cu zahăr.
Gravenstein
Originare din Danemarca, merele Gravenstein sunt cunoscute pentru aromele lor și o notă de aromă de miere. Merele Gravenstein au o mare varietate în utilizare, în sos de mere de casă sau cidru de mere.
Rome Beauty
Cu coaja groasă și o textură fermă, merele Rome Beauty sunt remarcabile pentru că își păstrează bine forma când sunt gătite. Nu sunt cunoscute pentru aroma memorabilă atunci când sunt crude, dar devin mai dulci când sunt gătite. Utilizează acest soi pentru mere coapte, sos de mere și alte produse coapte cu mere.
Northern Spu
Originar din New York, Northern Spy este un soi de mere care are un gust dulce, suculent și ușor acidulat. Cu o textură crocantă și tare, este o alegere excelentă pentru cidru și produse de copt, cum ar fi o plăcintă cu mere.