Deși România rămâne o țară în care multe cupluri își jură credință până la moarte în fața altarului și respectă de obicei această declarație, numărul divorțurilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Fiecare cuplu trăiește propria poveste de iubire, iar experiențele celor care ajung la divorț sunt la fel de diverse și unice.
Divorțul nu afectează doar cuplul, ci și copiii, familiile extinse și cercul de prieteni. Copiii pot suferi în mod deosebit, resimțind efectele emoționale ale despărțirii părinților. James Sexton, un avocat de familie de renume mondial din New York City, a discutat recent despre principalele motive care stau la baza divorțurilor în cadrul podcast-ului „The Diary Of A CEO” cu Steven Bartlett.
Care sunt principalele două motive care stau la baza unui divorț
Sexton a subliniat că infidelitatea, deși adesea un factor, este doar un component al unei probleme mai mari. El a menționat că atribuirea divorțului exclusiv infidelității este o simplificare excesivă. Sexton a comparat această situație cu popularitatea pornografiei în rândul bărbaților față de femei, sugerând că bărbații adesea caută soluții rapide, ceea ce poate reflecta dinamica mai largă a relațiilor. T
Trădarea încrederii partenerului prin infidelitate este una dintre cele mai dureroase și distrugătoare cauze de divorț. Infidelitatea poate eroda fundația unei relații și poate conduce la o rupere iremediabilă a legăturii.
Problemele de natură economică sunt o cauză majoră de divorț. Lipsa banilor și gestionarea inadecvată a resurselor financiare pot duce la certuri frecvente și stres, afectând grav relația dintre parteneri.
„Banii sunt doar o monedă pe care o schimbăm, așa că cred că banii sunt învăluiți într-o mulțime de lucruri complicate. Oamenii sunt necinstit cu ei înșiși și cu banii.”, a spus Sexton în cadrul podcastului conform nypost.com
Rata căsătoriilor este încă scăzută comparativ cu acum două decenii, când numărul căsătoriilor se menținea în jurul valorii de șapte până la opt per 1.000 de persoane pe an. Totuși, această situație survine în contextul unei scăderi continue a ratelor divorțurilor.
În anul 2000, rata divorțurilor era de patru la 1.000 de persoane pe an, în timp ce în 2022 aceasta a scăzut la doar 2,4.
Experții sugerează că această scădere nu este explicabilă doar prin încheierea lockdown-urilor. Ei explică faptul că dificultățile pandemiei și tendințele sociale actuale au modificat modul în care oamenii intră în relații și le gestionează. Schimbările în stilul de viață și în valorile sociale au influențat atât decizia de a se căsători, cât și modul în care partenerii abordează și mențin relațiile.
Anca-Maria Chihaie a terminat studiile la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, specializarea Jurnalism, în cadrul Universității de Vest din Timișoara.
A făcut practică în presă scrisă, radio și TV și citeste mai mult