Puține gospodine știu asta! Există câteva fructe care se mențin proaspete chiar dacă nu le pui în frigider. Lista motivelor poate fi lungă, însă, cel mai important este că aerul rece poate descompune textura acestora.
Frigiderul este nelipsit din orice bucătărie. Gospodinele au tendința să pună orice aliment la rece, mai ales pe timpul verii. Cu siguranță, multe nu știu că anumite fructe nu trebuie să fie puse la temperaturi mici. Pentru ele ar fi mult mai potrivită o cămară răcoroasă sau un spațiu ferit de umezeală, de soare și de căldura caloriferului. Printre alimentele obișnuite, care necesită temperaturi mai reci, trebuie să știm că sunt fructe și legume, care pot fi puse simplu într-un coș, într-un loc ferit de soare.
Merele, piersicile, prunele, portocalele, lămâi, clementinele, căpșuni, banane sunt doar câteva din lista lungă a fructelor care nu se țin în frigider. Le puteți depozita afară, pe balcon. Aerul rece poate descompune textura lor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu trebuie ținute la rece. Fructele tari nu trebuie refrigerate. Nu se pot coace în frigider. Bineînțeles, dacă sunt deja coapte se pot pune la temperaturi mici, pentru a le mânca reci.
În cazul lămâilor, clementinelor sau portocalelor este bine de știut că le poți ține afară, la aer. Totuși, trebuie să ai grijă pentru că dacă unul dintre fructe este mucegăit, atunci se vor strica toate. Căpșunile sunt fructe proaspete, care trebuie consumate cât mai repede. Dacă vrei să le mănânci după câteva zile și le pui în frigider, atunci trebuie să știi că acestea tot se vor strica. Nu vor mai avea același gust. Aceeași greșeală o facem și cu bananele. Le punem la rece, unde își vor transforma cojile prematur în maro și își vor schimba textura. Gustul lor nu va mai fi la fel de proaspăt și bun. Le poți pune pe balcon sau în bucătărie, într-un loc unde nu bate soarele. Dacă sunt prea coapte, atunci este mai bine să-ți faci un smoothie.
Oamenii obișnuiau să păstreze alimentele în zăpadă și gheață și acum 3.000 de ani. Primul frigider comercial a fost produs în jurul secolului al XX-lea. Pentru prima dată în istorie, clasicele frigidere au putut face posibilă păstrarea alimentelor perisabile proaspete. În zilele noastre, oamenii obișnuiesc să pună aproape toate alimentele la rece, deși nu este cazul, așa cum v-am prezentat mai sus.