Creșterea semnificativă a prețului la energia electrică îi determină pe români să fie mult mai cumpătați în privința folosirii aparatelor electrocasnice, principalele consumatoare de energie. Iată care sunt electrocasnicele care consumă cea mai multă energie, potrivit specialiștilor.
Cei care îşi doresc să reducă consumul de energie electrică trebuie să ţină cont de câteva aspecte. În primul rând pot opta pentru becuri de tip LED sau becuri economice, ori cu halogen, care durează de zece ori mai mult decât becurile cu incandescență şi care consumă cu 75% mai puţină energie. La început achiziţionarea acestora poate costa mai mult decât becurile normale, însă pe termen lung merită cu siguranţă investiţia.
CITEŞTE ŞI: ELECTROCASNICELE CARE NU SE SPALĂ NICIODATĂ, ÎN ACEASTĂ IPOSTAZĂ. RISCURILE SUNT URIAŞE
În ceea ce privește dispozitivele electronice, potrivit unui studiu efectuat de specialişti aparatul de aer condiționat consumă 25%, boilerul 15%, frigiderul 14%, mașina de spălat 10% . De aceea este bine ca atunci când nu sunt folosite, cele care nu sunt indispensabile să fie scoase din priză.
Spre exemplu, un încărcător lăsat în priză continua să consume curent electric chiar și când nu e niciun încărcător conectat la el. Acest lucru însă nu modifică mult costurile facturii.
Cuptorul cu microunde este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă. Mai multă energie decât consumă atunci când e oprit, dar în priză, consumă când e în priză și are ușa deschisă.
Chiar și când sunt stinse, calculatoarele și laptop-urile continuă să funcționeze. De aceea, dacă le scoți din priză, poți economisi chiar și 4 dolari pe an.
Toată lumea are măcar un televizor în casă. În funcție de tip, acesta poate consuma între 13 și 48.5 wați atunci când este stins, dar băgat în priză.
Aparatul de cafea este bine să fie scos din priză atunci când nu este folosit dacă vrei să economiseşti energie şi de asemenea dispozitivele electronice care au cronometru.
Sursă foto: Arhivă Cancan