Porțiile generoase de legume, alături de fructele proaspete, trebuie să fie baza alimentației sănătoase. De altfel, nutriționiștii spun că orice farfurie trebuie să fie pe jumătate umplută cu legume. Fructele nu trebuie să lipsească din alimentație, dar trebuie consumate cu măsură.
Dintre legume, cele mai sănătoase și mai prietenoase cu silueta sunt verdețurile (pătrunjel, mărar, ștevie, leurdă, păpădie, frunzele de salată), castraveții, roșiile, ardeii, morcovul crud, țelina, ceapa, usturoiul, ridichile, fasolea verde, păstârnacul și sparanghelul.
Însă, știai că există și legume care îți fac rău dacă le consumi fără să le gătești în prealabil? Aceste legume cu totul speciale, extrem de valoroase pentru conținutul lor de nutrienți. Este vorba despre crucifere, în această categorie intrând varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, dar și sortimentele mai exotice precum bok choy sau kale.
Cruciferele conțin o mulțime de vitamine, minerale, dar și fibre, având puține calorii. Aceste calități le fac potrivite pentru o mulțime de diete, inclusiv cea ketogenică bazată în proporție covârșitoare pe grăsimi. În plus, consumul de crucifere poate contribui la reducerea riscului de cancer și de boli cardiovasculare.
Conform informațiilor oferite de biohackerul Dave Asprey în cartea sa “Dieta Bulletproof”, oxalații pot provoca și alte neplăceri în organism precum slăbirea mușchilor, dureri și chiar afectare cerebrală.
VEZI ȘI: DIETA CU CASTRAVEŢI. CUM SĂ DAI JOS KILOGRAMELE ÎN PLUS ÎNTR-UN TIMP FOARTE SCURT
Însă soluții există: când cruciferele sunt gătite, oxalații se reduc semnificativ. La fel, un alt sfat al lui Dave Asprey, promotor al unor idei care vă pot îmbunătăți starea de sănătate, este să combinați cruciferele cu zeamă de lămâie sau să adăugați la fierbere o capsulă de calciu care face ca acidul oxalic să devină inofensiv.
SURSA FOTO: Pixabay