Când vorbim de bunele maniere, acestea se aplică în orice situație, fie că este un eveniment, o masă festivă ori pur și simplu o masă în familie. Multă lume nu știe care sunt cele 6 alimente care nu se mănâncă niciodată cu mâna.
Există mai multe feluri de mâncare care ne pot pune în dificultate atunci când trebuie să le mâncăm, mai ales într-un cadru formal. Ne este mai ușor să mâncăm unele alimente direct cu mâna, însă de multe ori acest lucru contravine bunelor maniere.
1. Castraveți murați (gogoșari etc)
2. Peștele – Tacâmul pentru pește este alcătuit dintr-un cuțit cu o formă plată și subțire, dar și de o furculiță de dimensiuni mici. Cuțitul se folosește doar pentru tăiere, dezosare, dar și ca ajutor în timpul mâncatului. Peștele are o carne foarte moale, astfel că furculița este de ajuns pentru continuarea mesei.
Vezi și: EȘTI NĂSCUT ÎNAINTE DE 1980? SPECIALIȘTII TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂ! CE TREBUIE SĂ FACI
3. Carnea de pui – Friptura se taie în bucăți mici, pe măsură ce o mâncăm, nu toată odată. Pentru frigăruie, deși pare la îndemână să o mâncăm direct, trebuie să ne folosim totuși de furculiță și cuțit. Mai întâi împingem toate cubulețele de carne și legumele cu furculița pe farfurie, iar apoi le mâncăm servindu-ne de tacâmuri.
4. Ouale fierte – Ouale fierte moi pot fi servite la masă într-un suport special, eventual chiar acoperite cu un capison pentru a se păstra calde. De obicei, ele se mănâncă la micul dejun. Cojile nu se lasă direct pe masă.
5. Pepenele – Pepenele servit în coajă se mănâncă cu furculița și cuțitul indiferent dacă este galben sau roșu.
6. Mezelurile
GREȘELI – Majoritatea românilor mănâncă puiul și peștele cu mâna, de unde și expresia populară: „peștele și puiul se mănâncă cu mâna”.