Electrocasnicele smart au ajuns în casele a tot mai multor români, iar acum sunt preferate de toată lumea. Însă, acestea vin la pachet și cu câteva pericole. Un studiu recent realizat în Marea Britanie, arată că unele dintre aceste electrocasnice ne pot spiona și fura datele personale. Despre ce este vorba?
Studiile britanice arată că electrocasnicele smart ne pot fura datele personale. Potrivit cercetărilor, aparate precum mașina de spălat inteligentă, aerul condiționat pe care îl controlăm din telefon sau laptoptul ne spionează. Acestea pot colecta informații despre noi, pe care le trimit mai apoi unor rețele precum Facebook sau TikTok. Cum ne putem proteja?
(CITEȘTE ȘI: APARATELE DIN CASĂ CARE TREBUIE „DESPĂRȚITE”. CE DISTANȚĂ TREBUIE SĂ FIE ÎNTRE FRIGIDER ȘI ARAGAZ, DE FAPT)
Așa cum spuneam, cele mai recente studii britanice au scos la iveală că unele electrocasnice din casă, dacă sunt smart, pot colecta informații despre noi. Aceste aparate sunt folosite acum de majoritatea oamenilor, însă puțin sunt cei care știu și pericolele la care se expun.
Mulți își doresc acum o casă smart și fac pași spre acest lucru, achiziționând tot felul de electrocasnice în acest sens. Însă, pe cât sunt de folositoare și pe cât de ușoară ne fac viața aceste dispozitive, pe atât de periculoase pot deveni. Televizoarele, laptopurile, mașinile de spălat inteligente sau alte electrocasnice de acest tip pot cădea pradă hackerilor, spun specialiștii, și se pot transforma în vulnerabilități.
„La îndemâna hackerilor pot fi routerele din casa noastră, la care sunt conectate dispozitivele smart, precum televizoarele, laptopurile sau alte dispozitive electrocasnice. Odată atacate, ele sunt controlate şi devin aşa-zişi zoombie în reţele cu zeci sau sute de mii de astfel de dispozitive la nivel mondial. Prin intermediul acestor reţele, hackerii pot prelua din datele noastre personale şi chiar din datele contului bancar”, spun specialiștii, potrivit observatornews.ro.
Pentru a evita ca aparatele electrocasnice pe care le avem în casă să ne spioneze și să cadă pradă hackerilor există câteva lucruri pe care le putem face. Potrivit specialiștilor, ar trebui să avem în casă un dispozitiv inteligent care ne informează când un alt dispozitiv se află sub atac, caz în care putem acționa imediat.
Însă, și în lipsa acestuia există soluții. Dacă sesizăm că un aparat nu răspunde imediat la comenzi sau nu se comportă așa cum este normal ar trebui să îl deconectăm imediat de la internet și să îl reinstalăm pentru a ne asigura că nu ne pândește niciun pericol.
„Dacă nu avem un dispozitiv inteligent care să ne informeze când un dispozitiv este sub atac, dar observăm că nu răspunde imediat la comenzi, nu se comportă cum trebuie, ar trebui să-l deconectăm imediat de la internet, să refacem din nou paşii de instalare sau chiar să-i dăm o resetare la datele din fabrică”, recomandă Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică.