Specialiștii au identificat o listă cu 17 alimente care încetinesc procesul de îmbătrânire a celulelor. Secretul acestora ar fi concentrația de antioxidanți care acționează asupra radicalilor liberi.
Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau măcar amâna degradarea celulară. Ca urmare, aceștia luptă cu efectele nocive pe care radicalii liberi le au asupra organismului. Termenul de radicali liberi se referă la moleculele instabile pe care le produce corpul, ca reacție la factorii externi de mediu.
Există mai multe tipuri de antioxidanți care luptă cu îmbătrânirea. Printre aceștia, se numără: vitaminele E și C, Beta-Carotenul, Seleniul, Omega 3 și Omega 6. Astfel, specialiștii au identificat o listă de alimente care sunt bogate în aceste substanțe. (VEZI ȘI: Mesajul ascuns de pe bancnota de 200 de lei, cu Lucian Blaga. Tu ai văzut asta pe bani?)
Lista celor 17 alimete anti-îmbătrânire. Cum poți să-ți prelungești viața mâncând sănătos
- Uleiul de măsline. Conține acizi grași, Omega 3 și polifenoli. Acesta ajută la obținerea unei pieli mai hidratate și sănătoase, combate inflamația și protejează de daunele oxidative.
- Ovăzul. Conține vitamina C, biotină, colină și ajută la absorbția de vitamine și minerale benefice corpului.
- Cacao crudă. Datorită conținutului de resveratrol, este un puternic antioxidant. În plus, poate reduce semnele de îmbătrânire prematură, conține magneziu care acționează împotriva stresului și duce la reducerea iritațiilor pielii.
- Turmeric. Condimentul conține o substanță numită curcuma care vindecă acneea, calmează pielea, previne oxidarea și îmbătrânirea pielii. Mai mult, poate repara efectele nocive ale expunerii prelungite la razele soarelui.
- Alimentele fermentate. Conțin probiotice și echilibrează flora intestinală, dar nu doar atât. Pot preveni ridurile și creează un ten strălucitor. În această categorie se află: iaurtul, kefirul, murăturile, brânza crudă și soia.
- Ardeiul gras. Conține vitamina C, B6, B9 și acid folic.
- Spanac. Conține vitaminele A, C, E, A.
- Roșii. Conțin vitamina C, carotenoizi, beta-caroten.
- Rodia. Bogat în vitamina C și prietenos cu pielea. Datorită acidului punic, crește capacitatea corpului de a păstra colagenul și elastina proprie pielii.
- Portocala. Ajută la producția de colagen, conține vitamina C și încetinește apariția ridurilor.
- Afinele. Conțin antioxidanți și ajută la prevenirea efectelor radicalilor liberi.
- Mierea. Puternic antioxidant natural, benefic pentru piele.
- Iaurt. Conține probiotice vii care întineresc pielea, previn acneea, reduc roșeața.
- Ceaiul verde. Previne daunele razelor UV, ajută pielea să se regenereze, reglează tranzitul și ajută la slăbit.
- Avocado. Reduce efectele negative ale radiațiilor ionizante.
- Nuci. Ajută la îndepărtarea cearcănelor și conțin omega 3, zinc, vitamina E, B, C.
- Peștele gras. Categoria cuprinde: somon, macrou, hering, sardine, ton. Acestea ajută la menținerea unei pieli suple, hidratate și reduc inflamația. (CITEȘTE ȘI: Ce vezi în această iluzie optică fabuloasă? Asta spune totul despre vârsta pe care o ai)