Cele 10 alimente surprinzătoare care te ajută să-ți scazi colesterolul
Colesterolul mărit este una din principalele cauze a bolilor cardiovasculare. De asemenea, colesterolul este un tip e grăsime de care organismul are nevoie și fără de care nu poate funcționa la valori normale, însă colesterolul în exces poate crește riscul bolilor cronice. Iată cele 10 alimente surprinzătoare care te ajută să-ți scazi colesterolul din sânge!
Sunt două tipuri de colesterol: colesterol rău – LDL și colesterol bun HDL. LDL este produs de organism în cantități necesare, însă alimentația greșită duce la creșterea acestuia.
Vestea bună este că natura ne-a pus la dispoziție o mulțime de alimente care ne pot ajuta în lupta cu LDL-ul. Diferite tipuri de alimente reduc colesterolul în diferite moduri, prin conținutul lor de de fibre, grăsimi polinesaturate etc. Iată ce trebuie să mănânci pentru a reduce colesterolul rău din organism:
Ovăz
Ovăzul conține fibre solubile care pot reduce colesterolul rău (LDL) din organism. Această fibră solubilă este denumită beta-glucan, se transformă într-un gel care se leagă de colesterol și bilă în intestine. Acest lucru ajută la limitarea cantității de colesterol care este absorbit în sânge.
Nuci
Potrivit specialiștilor, migdalele, nucile și semințele pot reduce riscul de complicații cardiace la persoanele cu antecedente de atac de cord. Cu un conținut ridicat de fibre, vitamia E, proteine, magneziu și potasiu, nucile sunt un bun ”scut” pentru a ține organismul a distanță de boli.
Avocado
Avocado a devenit unul dintre cele mai populare alimente și nu este de mirare. Proprietățile sale uluitoare pot face minuni. Este o sursă importantă de nutrienți și acizi grași monosaturați. Este extrem de bogat în fibre, care reduce LDL (colesterolul rău) și îl crește pe cel bun (HDL).
Pește gras
Peștii grași sunt o sursă bună de acizi grași omega-3 cu lanț lung. Aceștia pot reduce LDL-ul din corp prin înlocuirea cărnii, care are LDL ridicat, crescând grăsimile saturate și oferind grăsimi care scad colesterolul rău.
Soia
Boabele de soia și toate produsele alimentare din ele, cum ar fi tofu, lapte de soia etc., sunt bogate în proteine, minerale și vitamine, ceea ce le face perfecte pentru o dietă sănătoasă.
Hrana din soia este considerată o modalitate ideală de a reduce nivelul colesterolului rău din organism. Puteți înlocui produsele lactate cu alternative de soia pentru a obține rezultate bune.
Fructe și legume
Fructele și legumele sunt cele mai sănătoase alimente pe care natura ni le o oferă. Sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și nu ar trebui să lipsească de la nicio masă.
Alimente cu steroli și stanoli suplimentari
Sterolii și stanolii sunt extrași din plante, și sunt asemănători ca formă și dimensiune cu colesterolul. Aceștia se absorb rapid în sânge și blochează colesterolul să nu se absoarbă, ceea ce scade colesterolul corpului. O sursă importantă de steroli puteți găsi în uleiuri vegetale, nuci, seminte etc.
Usturoi
Este un antibiotic natural și este renumit pentru beneficiile sale miraculoase asupra organismului. Principalul compus din usturoi, denumit alicină, poate reduce tensiunea arterială și reduce colesterolul LDL rău.
Semințe din schinduf
Cunoscut sub numele de semințe de methi, schinduful poate reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din organism. De asemenea, este cunoscut ca fiind bun pentru persoanele cu diabet zaharat.
Lămâia
Nivelul crescut de vitamina C din lămâi acționează la ca un ”detergent” pentru colesterolul rău din sânge. Pentru a te bucura de efectele acestui aliment, bea suc de lămâie cu apă caldă în fiecare dimineață pe stomacul gol.