Cel mai tare truc din bucătărie. Cum să ții boabele de cafea proaspete timp de 12 luni
Iubitorii de cafea sigur nu știau acest truc! Există o metodă neștiută legată de boabele de cafea. Dacă vrei să le păstrezi proaspete timp de 12 luni, atunci trebuie să urmezi sfaturile specialiștilor. Poate părea bizar, însă experții spun sigur că va merge. Unde trebuie să depozitezi boabele de cafea ca să fie proaspete multă vreme? Sigur nu te-ai fi gândit la asta!
Românii sunt consumatori de cafea, iar asta nu mai e deloc un secret. Cei mai mulți preferă aparatele care macină cafeaua, pentru ca aceasta să aibă un gust bun și un miros aromat.
Există o metodă prin care boabele de cafea se pot păstra proaspete timp de 12 luni. Asta pentru că dacă sunt depozitate într-un loc necorespunzător, plin de umezeală, ori punga lor este lăsată deschisă multă vreme există o mare posibilitate ca boabele de cafea să devină vechi. Cafeaua nu va mai avea o aromă bună și nu o vei mai putea servi, în acest mod. Experții de la Food & Wine spun că există un truc despre care nu foarte multă lume știe.
Cum se congelează boabele de cafea
Pentru a păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni, tot ce trebuie să faci este să le depozitezi în congelator. Da, ați citit bine! Prin înghețarea lor, acestea vor rămâne întotdeauna proaspete. Trebuie să ai în vedere și un anumit detaliu, în acest caz: trebuie să nu ai aer ori umiditate în punga lor. Adică, trebuie vidate.
Experții din industrie sunt de acord că boabele congelate pot avea un termen prelungit de valabilitate și își pot păstra aroma, dacă se procedează corect atunci când vine vorba despre înghețarea lor.
„Una dintre concluziile esențiale ale experimentării cu înghețarea boabelor de cafea este înțelegerea „ferestrei perfecte de vârf a aromei””, a explicat Matt Lewin de la ONA Coffee, care a exersat diverse metode de înghețare a boabelor în timp ce se pregătea pentru World Barista Champion 2014, notează New York Post.
El a pus capăt și zvonurilor legate de faptul că înghețarea boabelor de cafea poate afecta negativ aroma.
„În acest moment, boabele au eliberat cea mai mare parte a CO2 provenit din procesul de prăjire, iar echilibrul dintre CO2 și oxigen este perfect, permițând aromelor frumoase ale cafelei să iasă la iveală”, a spus el.
Cum poți vida punga cu boabe de cafea
Specialiștii spun că „oxigenul este dușmanul”. În cazul în care nu aveți o mașină de sigilat în vid acasă, nu trebuie să vă faceți griji. Expertul Lewin a explicat pas cu pas cum să „scoateți cât mai mult aer posibil înainte de congelare”, indiferent cât de mică sau mare este punga.
„Acest pas este crucial în menținerea calității cafelei. Odată ce aerul este scos, acoperiți supapa unidirecțională a pungii cu bandă adezivă. Această supapă lasă de obicei CO2 să iasă, dar acoperirea ei asigură că nu poate intra aer.”
Apoi vine partea ușoară, înainte de preparare, a adăugat el, procesul este simplu: „Măcinați-le direct din congelator”.