Cel mai mare incubator de struti din Europa se afla in Romania
Premiera. Ferma Suraki SRL poate scoate la fiecare 45 de zile nu mai putin de 3.000 de pui de strut Razvan Bica La iesirea din satul Rasuceni, judetul Giurgiu, pe un teren ce a apartinut Rodicai Popescu Bitanescu, in jurul unui stejar de aproape 400 de ani, traiesc 2.800 de struti. Ferma propriu-zisa se intinde pe o suprafata de 40 de hectare pe care se afla statia de incubatie, ferma de reproducatori, ferma de crestere, abatorul, tabacaria, statia de epurare biologica si incineratorul ecologic. Directorul Surachi ne conduce spre statia de incubatie, o cladire aflata imediat la intrarea in complex: „In mod normal, nimeni nu are voie sa intre aici, iar daca intra, regulile sunt foarte drastice”. La intrare se afla o tavita plina cu dezinfectant prin care toti cei care intra in incubator trebuie sa treaca. Ajungem la vestiare unde aflam ca angajatii sunt obligati sa-si faca dus de fiecare data inainte de a intra. Cu totii primim niste papuci si halate de unica folosinta. Inauntru, directorul executiv al fermei, Palcu Dorin, ne explica cum „pe geamul asta vin ouale, iar pe partea cealalta ies puii”. Astfel, ouale sunt aduse de angajatii fermei, puse intr-un carucior si transportate intr-o camera in care vor fi aduse la temperatura optima clocirii, abia dupa aceea ele sunt puse in incubator. „La fiecare 14 si 38 de zile verificam fiecare ou pentru a ne da seama daca vor fi fertile”, ne spune Palcu Dorin. Cand se apropie momentul mult asteptat, cam dupa 43 de zile, ouale sunt mutate intr-o camera speciala de eclozare, unde puii vor iesi din gaoace.
PRODUCTIV. Trei incubatoare a cate 500 de oua fiecare Incubator de 400.000 de euro
Directorul Surachi ne spune ca investitia a fost enorma: „Pai numai incubatorul a costat cam 400.000 de euro, iar intreaga ferma cam vreo 6 milioane de euro. Momentan, avem cel mai mare incubator din Europa. In lume mai exista doar unul mai mare ca al nostru, in Africa. Totul a inceput prin 2001, cand am infiintat societatea si, abia acum, in 2007, am inceput productia propriu-zisa”. Ferma are o colaborare stransa si cu crescatorii particulari de struti din tara: „In ultima vreme sunt tot mai multi crescatori de struti in Romania, drept urmare, ne-am gandit sa venim in ajutorul lor si le vom pune la dispozitie incubatorul, pentru ca foarte multi nu au posibilitatea sa-si cumpere unul”. Nu folosim, momentan, la capacitate maxima incubatorul, pentru ca nu am avut foarte multe comenzi.” Veceslav Surachi, directorul general al fermei
un animal profitabil
Directorul fermei considera ca fermele de struti reprezinta o afacere sigura pentru viitor, carnea de strut avand cel mai scazut continut de colesterol si grasimi: „Mai putine grasimi au doar legumele”, spune razand Veceslav Surachi. In acelasi timp, aproape tot dintr-un strut poate fi valorificat: „Pai carnea de strut costa cam 18 euro, ficatul de strut – 20 de euro, o pana – 10 euro, un litru de ulei de strut – 15 euro, un metru patrat de piele de strut – 200 de euro (e considerata mai buna decat cea de crocodil), un ou – intre 15 si 50 de euro”.
Incepe productia de salam de strut In Romania
In aproximativ o saptamana, ferma va pune in functiune sectia de prelucrare a carnii, iar directorul ne promite o surpriza: „In curand, veti vedea in rafturile din supermarket salam si prosciuto de strut produse in Romania, la ferma noastra. Avem deja multe comenzi, iar ca pret estimativ va fi undeva in jur de 25 de euro kilogramul de salam”.