Cel mai importat aliment consumat de români este adus din Spania, iar costurile lui ajung la sume colosale, fiind foarte dorit de aceștia. Iată cât costă produsul pe care îl consumi foarte des!
Îmbrăcăminte, componente auto, mașini sau medicamente ne sunt aduse de peste hotare. În total, în primele șapte luni ale acestui an, România a făcut importuri de peste 72 de miliarde de euro. Sectorul auto a condus clasamentul cu aproximativ 5 miliarde de euro, medicamentelor le-a fost alocată suma de 2 miliarde de euro, iar telefoanelor inteligente, 1 miliard de euro, conform INS.
În primele șapte luni ale anului, România a importat cantități uriașe de carne de porc din Spania, în valoare de 500 de milioane de euro. La rând urmează legumele, fructele, brânzeturile și lactatele. Conform statisticilor, România a importat alimente în valoare de 600 de euro pe locuitor în anul 2023.
Diferența dintre exportul și importul din țara noastră este semnificativă. Mărfuri în valoare de 54 de miliarde de euro a vândut țara noastră, iar deficitul comercial, adică diferența dintre ceea ce exportăm și importăm, este de 18 miliarde de euro, după primele 7 luni, cu 15 procente mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
Specialiștii fac previziuni sumbre despre o posibilă explozie a prețurilor la carne, în această toamnă. În curând, produsele de la raionul de carne vor trece printr-un nou val de scumpiri. Producătorii estimează că în numai o lună prețul cărnii de pui va crește cu cel puțin cinci procente.
România trece prin cel mai lung val de căldură din istorie, motiv pentru care seceta a făcut ravagii, multe recolte fiind distruse în totalitate, în special cele de porumb. Cum această cereală este sursa numărul unu de hrană atunci când vine vorba de porci sau păsări, specialiștii susțin că ar trebui să ne așteptăm la scumpiri drastice din această toamnă.
Mai exact, producătorii de carne de pui estimează o creștere a prețului cu minim 5%. În anul 2023, tona de carne de pui se comercializa cu 800 de lei, însă în acest an prețul este cu mult mai mare, de 1200 de lei. În ceea ce privește kilogramul de carne de porc și acesta ar urma să fie mai mare, cu cel puțin 5 %.
Așa cum spuneam, scumpirile de la raionul de carne sunt datorate secetei extreme din acest an, care a distrus recoltele, în special pe cele de porumb. De exemplu, un agricultorul din Iași a cultivat 250 de hectare de porumb. În anii trecuți, recolta chiar și 13 tone de porumb la hectar, însă în acest an estimează că se va alege cu maxim 2 tone la hectar.
CITEȘTE MAI MULT AICI: Când se scumpește carnea. Prețurile vor crește dramatic din cauza secetei. Cât va costa puiul