Cel mai dur film al lui Bobby Păunescu e pe ecrane! “Mineriada” italienilor”, cu Monica Bârlădeanu, a costat 7 milioane de dolari
Aceştia ajung să se refugieze din calea forţelor de ordine în şcoala Diaz. Una dintre cele mai puternice imagini pe care cinefilii le pot vedea este cea în care sute de poliţişti italieni intră în şcoală şi încep să lovească oamenii adăpostiţi acolo, deşi aceştia îi aşteptau cu mâinile ridicate.
Cei în uniforme erau conduşi de Unitatea 7 urmată de agenţii Digos şi unitatea mobile, în timp ce Carabinierii au încercuit clădirea. 93 de oameni au fost bătuţi şi arestaţi fără să opună nicio rezistenţă. Monica Bârlădeanu are în film rolul unei jurnaliste străine.
Este al doilea proiect în care lucrează alături de Bobby Păunescu, după “Francesca”.
Buget de 7 milioane de dolari
Pentru filmarea conflictelor stradale s-a construit un decor de 18.000 mp in zona Semănătoarea din Capitală, reprezentand replica strazii Cesare Batisti din Genova, pe care se afla si scoala Diaz. Ultimele 3 saptamani de filmare s-au desfasurat in Italia. În film au jucat peste o sută de actori, din care 51 români, şi un număr impresionant de figuranţi – peste 6.500. Producătorii au adus din Italia 20 de maşini de poliţie. Bugetul total al producţiei s-a ridicat la 7 milioane de dolari. „Sperăm să placă filmul. E un proiect pentru care în Italia s-a făcut multă vâlvă. Dacă ar fi să comparăm, povestea din film se aseamănă cu 13-15 iunie 1990 în România. În 2001 a avut loc summitul G8 de la Genova, considerat de Amnesty International cea mai mare încălcare a drepturilor omului de la cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Practic, forţele de ordine s-au bătut cu protestatarii, care erau împotriva globarizării. A murit un tânăr de 18 ani, apoi foarte mulţi au plecat din Genova, au mai rămas câţiva studenţi, turişti, care s-au retras în şcoala Diaz să doarmă peste noapte, locul unde s-au petrecut violenţele”, a declarat Bobby Păunescu.
Filmul a avut premiera la Berlin, unde a câştigat premiul doi al publicului. “Au fost prezente şi victimele de la Genova. Au fost nişte discuţii că pelicula ar fi prea dură, însă victimele au spus că nu am arătat totul”, a mai spus Păunescu. Numele filmului a fost inspirat din sloganul scris pe zidul şcolii Diaz – “Don’t clean up this blood” (Nu curăţa acest sânge).
Gina Artenie
This browser does not support the video element.