Alimentul de care nu multă lume a auzit. Este foarte benefic organismului și ajută la detoxifiere. Află care este acesta și cât de bine te vei simți după ce îl vei consuma. Vei rămâne surprins.
Alimentul-minune care te ajută la detoxifiere este anghinarea. Aceasta reprezintă o plantă foarte apreciată în lumea întreagă datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului și aportului nutrițional valoros.
CITEȘTE ȘI: TOP 5 FRUCTE CARE CRESC IMUNITATEA. EFECTELE SUNT FOARTE RAPIDE
Anghinarea este folosită în diferite tratamente naturiste, însă este considerată și o delicatesă culinară în multe țări, chiar și în România. Totodată, această plantă este excelentă pentru funcționarea ficatului. Fiindcă funcția hepatică are rolul de a elimina toxinele din organism, este de la sine înțeles că orice aliment care susține această funcție la randament maxim are, implicit, beneficii pentru detoxifiere.
Anghinarea (Artichoke sau Cynara scolymus) este o plantă perenă ce face parte din familia Thistle sau Daisy. Una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, anghinarea este nativă în Africa de Nord, Insulele Canare, dar și Europa.
Tulpina de anghinare este dreaptă și ramificată. Frunzele sunt mari spinoase, de culoare verde-albicioasă pe dos. Florile sunt roșii-violacee dispuse în capitule mari, receptacul mărit și cărnos, comestibil, sepale late, îngroșate, la bază fără spini.
Partea comestibilă din anghinare o reprezintă mugurul florii înainte de a înflori complet. De asemenea, anghinarea este considerată în multe părți ale lumii o delicatesă.
Anghinarea conține cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri. Anghinarea este și o importantă sursă de fibre, de inulină – substanță care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism.
Potrivit USDA, anghinarea are următoarele valori nutriționale, la 100 g: Calorii – 60 kcal; Proteine – 4 g; Carbohidrați – 19 g; Fibre – 9,1 g; Calciu – 76 mg; Fier – 2,2 mg; Potasiu – 595 mg; Sodiu – 160 mg; Fosfor – 12% din DZRVitamina A – 267 UI; Vitamina C – 25% din DZR; Vitamina K – 24% din DZR; Vitamina B1 – 6% din DZR.