Cel mai bizar proces din perioada interbelica! Cum a pledat stapanul unui caine pe care juratii l-au condamnat la moarte

De: Cancan
Publicat: 26/05/2015 | 11:37

In urma cu aproape 80 de ani, presa din intreaga lume acorda spatii largi unuia dintre cele mai ciudate procese din epoca.

Cazul care a cutremurat la acea vreme Anglia a ajuns si in ziarele din Romania interbelica. In numarul din aprilie 1937, “Ilustratiunea Romana” scria despre un fox terrier, Nigger, care muscase un biciclist, a fugarit alti doi trecatori si, apoi, l-ar fi atacat pe politistul Vernon Gattie.

Imediat, cainele a fost “arestat” si trimis in fata judecatorilor! Acuzatia: “A avut indrazneala sa atace pe reprezentantii autoritatii”.

_______________________________

CITESTE SI:

Jurnalul secret al unui faimos prim-ministru roman prin patul caruia au trecut… 800 de femei!

Ce scria presa mondena despre high-life-ul din Romania in urma cu 100 de ani!

Ce reguli de circulatie se aplicau in 1930 in Bucuresti! Existau piste pentru calareti, iar viteza maxima in oras era de…

_______________________________

Procesul lui Nigger a declansat o adevarata isterie printre iubitorii de animale din Anglia. Mai mult, primul verdict al Curtii – prin care s-a decis uciderea fox terrierului – a inflamat intreaga tara.

Nigger a fost arestat pe loc, dus cu escorta la politie, inchis intr-o celula, lipsit de mangaierile stapanului sau si dat pe mana judecatorilor. Justitia engleza este aspra cu animalele recalcitrante. Fara nicio deliberare, de pe scaun, tribunalul politienesc l-a condamnat pe Nigger la moarte. Pana in cinci zile, stapanul sau trebuia sa aduca la indeplinire sentinta. In cazul contrar, Nigger va fi executat de politie.

John Franklin, proprietarul condamnatului, a facut apel la instanta superioara si a instiint cateva ziare de sentinta nedreapta acordata favoritului sau. Rezultatul a fost ca in ziua judecarii apelului, toti prietenii animalelor din Anglia – adica mai multe milioane de oameni –au urmarit infrigurati desfasurarea procesului”, relata “Ilustratiunea Romana”.

“Onorata Curte, asa arata un criminal?”

In fata Curtii de apel, John Franklin a tinut o pledoarie uluitoare, care a intrat in istorie. “Onorata Curte, cainele acesta pe care o nenorocire, o eclipsa momentana a mintii lui mici, l-a adus in fata dumneavoastra, nu trebuie sa moara! El mi-a salvat viata!

Intr-o noapte, dormeam adanc si scanteile focului din camin au cazut pe un covor pe care l-au aprins. Toata casa ar fi fost in flacari in cateva minute daca n-ar fi intervenit acuzatul de astazi: a inceput sa latre din toate puterile, m-a smuls cu dintii din pat si m-a facut sa-mi dau seama ca sunt la un pas de moarte.

Presa din Romania dedica spatii ample procesului lui Nigger

Cainele acesta are un caracter admirabil. Copiii vecinilor mei pot marturisi ca se joaca cu el de dimineata pana seara. Va intreb de aceea, onorati judecatori: cainele acesta n-are si el dreptul la viata ca un om? In ziua cand a fost arestat, l-am vazut plin de sange. Probabil ca a fost lovit. Ati condamna la moarte un om care s-a aparat pentru ca a fost atacat?

In acel moment, multimea care se afla in sala ca sa-l sustina pe Nigger a inceput sa aplaude si sa strige “Libertate!” Numai ca proprietarul cainelui, nu-si incheiase pledoaria. “Domnul Franklin nu terminase. A scos din buzunar o fotografie si o prezenta Curtii: Priviti ce ochi blanzi si ce figura inteligenta. Asa arata un criminal?

In anii dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, povestea fox terrierului Nigger a facut inconjurul lumii

Fotografia lui Nigger a trecut din mama in mana. Fetele aspre ale judecatorilor s-au luminat si presedintele a zambit cu simpatie. Procurorul n-a mai avut ce spune si Nigger a fost pus in libertate, pe loc. Franklin, cu Nigger in brate, a fost purtat in triumf”, a mai scris “Ilustratiunea Romana” despre, probabil, cel mai bizar proces din anii interbelici.

Ce alte evenimente au avut loc in 1937

– 3 mai – Romanul „Pe aripile vantului” al scriitoarei Margaret Mitchell castiga premiul Pulitzer;

– 28 aprilie – Se naste Saddam Hussein, dictator al Irakului (d. 2006);

Dictatura lui Saddam Hussein in Irak a inceput in 1976 si a durat vreme de trei decenii

– 20 iunie – Are loc finala Cupei Romaniei la fotbal, intre Rapid si Ripensia, terminata cu scorul de 5-1;

– 2 iulie – Pilotii americani Amalia Earhart si Fred Noonan, care au incercat sa zboare in jurul lumii, au fost dati disparuti deasupra Oceanului Pacific;

– 7 iulie – Japonia imperiala a atacat din nou China. A inceput razboiul de eliberare natională a poporului chinez;

– 22 noiembrie – La sedinta Comitetului P.N.T,. Ion Mihalache preda sefia partidului lui Iuliu Maniu;

– 20 decembrie – Alegeri pentru Parlament. Partidul „Totul pentru Tara” castiga pozitia a treia, cu 66 de locuri in legislativ. Alarmat, Regele Carol al II-lea demite guvernul liberal si il numeste premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regala;

– 21 decembrie – Premiera filmului animat „Alba ca Zapada si cei sapte pitici„, produs de Walt Disney;

– 28 decembrie – Moare Maurice Ravel, compozitor francez (n. 1875).