Cei mai scumpi 50 de metri pătrați sunt în Cluj! Preț enorm cerut de un proprietar pe un apartament. Locuințele sunt cu 60% mai scumpe decât în București

Publicat: 04/10/2023 | 18:47

Piața imobiliarelor de la noi s-a scumpit în ultima vreme. Prețurile locuințelor au crescut considerabil, fapt care-i sperie pe români. În orașele mari ale țării, costurile s-au majorat mai ales în a doua jumătate a anului 2023. În București, prețul mediu al unui apartament de două camere a ajuns să fie de circa 75.000 de euro. Cât a ajuns să coste un imobil în Cluj -Napoca? Mulți au rămas mască atunci când au auzit. 

Un apartament care are două camere și 50 mp, situat în Cluj-Napoca, a ajuns să coste 125.400 euro, cu peste 60% mai scump decât unul de aceeași suprafață din Capitală. Sigur că, sunt și alte „oferte” de apartamente cu două camere, tot 50 mp, la 120.000 de euro, în zona Mănăstur din oraș. O locuință mai mică, de 40 mp, tot în această zonă, costă nu mai puțin de 95.000 de euro. Sumele sunt imense pentru buzunarele multor români. Nu sunt singurele zone din oraș unde apartamentele au ajuns să fie atât de scumpe. În zona centrală, în preajma Facultății de Litere, un apartament de două camere (44mp) costă nu mai puțin de 120.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: ÎNTR-O DESTINAȚIE PREFERATĂ DE ROMÂNI AU FOST INTERZISE CAZĂRILE PRIN AIRBNB. SE DAU AMENZI COLOSALE

Cât costă un apartament în București, dar și-n alte orașe mari ale țării

În Capitală, astfel de prețuri exagerate le regăsim la case sau la apartamentele luxoase. Spre exemplu, un apartament în București (două camere, 50 mp) într-un bloc nou costă 77.800 euro, în Iași costă 70.600 euro, în Timișoara 74.900 euro, în Brașov 96.450 euro, în Sibiu 64.350 euro, în Constanța 83.550 euro, în Oradea 76.000 euro, iar în Craiova 73.550 euro. Sigur că, prețurile au tot crescut în ultima perioadă, iar anul trecut erau mai accesibile. Chiar și așa, acestea depind în funcție de zona în care este amplasat imobilul.

„În luna septembrie, am observat un interes mai mare pe piața rezidențială, fapt evidențiat de o creștere de 14% în numărul de contactări realizate de utilizatorii platformei noastre. Această tendință se reflectă în mod concret în prețurile medii de cerere, care au înregistrat creșteri semnificative în majoritatea orașelor analizate, atât în cazul apartamentelor vechi, cât și ale celor noi. O parte din interesul crescut poate fi atribuit discuțiilor referitoare la modificările fiscale, care ar putea să grăbească anumite tranzacții pe piața rezidențială,”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

CITEȘTE ȘI: VEȘTI PROASTE PENTRU ROMÂNII CARE ÎȘI FAC VACANȚELE ÎN ITALIA. VOR TREBUI SĂ DEA BANI ÎN PLUS. „CHIAR ȘI 40 DE EURO PE ZI”