Un studiu realizat de catre o companie specializata arata ca romanii nu vor cheltui foarte multi bani pe cosul de cumparaturi de Paste. In plus, nu aloca bani pentru a petrece mini-vacanta de 1 Mai si Paste departe de casa.
Potrivit studiului, aproape 63% dintre romani din orase vor petrece Pastele acasa, alaturi de familie, cei mai multi vor aloca un buget cuprins intre 101-300 lei pentru aceasta sarbatoare, se arata in studiul realizat de Mednet Marketing Research Center, citat de Mediafax.
De altfel, putin peste 16,2% dintre romani vor sarbatori alaturi de prieteni, 15,6% vor parasi localitatea pentru a merge la prieteni/rude si numai 5,4% vor calatori la munte, la mare sau in strainatate.
Bugetul mediu alocat pentru cumparaturi de Paste este de 358,43 lei. Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat o suma cuprinsa intre 101-300 lei, 21,8% intre 301-500 lei, in timp ce 13,7% estimeaza ca vor cheltui de Paste peste 500 lei. Fata de anul trecut, pentru 34% dintre orasenii cuprinsi in esantion bugetul a ramas neschimbat, pentru 32% este mai mic si doar pentru 12% a crescut.
„Criza economica si financiara inca se resimte puternic pe piata muncii. Astfel, cand vine vorba de cheltuieli suplimentare, angajatorii nu mai sunt la fel de generosi ca in perioada de boom economic, cu ocazia Pastelui evitand sa ofere beneficii suplimentare angajatilor”, se mai arata in studiul realizat de companie.
In ceea ce priveste ziua de 1 Mai, aproape jumatate dintre persoanele intervievate (47,4%) o vor petrece in compania familiei. „Cu toate acestea, traditionala iesire la iarba verde se regaseste printre optiunile orasenilor de petrecere a Zilei Internationale a Muncii, 20,1% dintre acestia intentionand sa mearga la padure, in parc sau cel putin intr-un spatiu amenajat pentru gratare”, este precizat in acelasi document.
Suma medie alocata sarbatoririi zilei de 1 Mai este de 179,89 lei. De altfel, 21,3% dintre orasenii cuprinsi in esantion nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situatiei financiare, fie pentru ca vor lucra. Studiul a fost realizat online, pe un esantion reprezentativ la nivel national, urban, in perioada 18 – 23 aprilie 2013. Au fost intervievate 1.138 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 – 70 ani. Marja de eroare a studiului este de ±2,91%.
(Alex Saulea) (Sursa foto incont.ro)