Temperaturile scazute, vantul, zapada, postul urmat de mesele imbelsugate de Craciun si Anul Nou, toate contribuie la scaderea imunitatii si implicit, la aparitia unor dezechilibre. Din fericire, o multime de plante au proprietati terapeutice si le poti folosi cu incredere la nevoie. Care sunt acestea si ce efecte au ele?
# Ceaiul de soc – reduce inflamatia cailor respiratorii, scade febra si favorizeaza traspiratia. E un remediu excelent pentru starile gripale, raceli, tuse cronica si bronsita. Doza optima este de doua cani pe zi.
# Ceaiul de urzica – trebuie sa-l scoti din camara si sa-l consumi imediat dupa sarbatorile de iarna. Elimina toxinele, creste rezistenta organismului la boli, imbunatateste circulatia sanguina si te ajuta sa previi infectiile urinare. Bea o cana de ceai dimineata, si una seara.
# Ceaiul de galbenele – foloseste-l pentru micile incidente suferite la curatenie sau in timpul gatitului. Are efecte antibacteriene, antiinflamatorii si cicatrizante, fiind recomandat in tratarea ranilor, arsurilor si a taieturilor. Aplica-l direct pe zona bolnava.
# Ceaiul de cretusca – este unul dintre cele mai bune analgezice. Iti amelioreaza durerile de orice fel si te scapa de frisoane. Una – doua cani de ceai baute zilnic te ajuta sa invingi simptomele chinuitoare si sa-ti recapeti vigoarea.
# Ceaiul de musetel – dezinfecteaza, scade febra, combate durerile de cap, gat si inflamatia cailor respiratorii. Sunt indicate trei cani pe zi.
# Ceaiul de cimbru – planta aceea care ofera o aroma deosebita mancarurilor are si numeroase valente terapeutice. Are un puternic efect dezinfectant si antispastic, fiind indicat in infectii intestinale, urinare, bronsita, faringita si pneumonie. Urmeaza tratamentul consumand o cana dimineata si una seara pana la disparitia simptomelor.
# Ceaiul de sunatoare – constituie un bun adjuvant in tratarea enterocolitei, gastritei hiperacide, ulcerului, diareei, dischineziei biliare, insuficientei hepatice. Bea cate o cana de doua-trei ori pe zi.
# Ceaiul de valeriana – este cel mai bun mod de a invinge insomnia in noptile lungi de iarna. Consuma zilnic, una – doua cani de ceai timp de o saptamana.
# Ceaiul de busuioc – contine un ulei volatil care are capacitatea de a calma spasmele abdominale si de a elimina gazele intestinale. Bea cate doua cani de ceai pe zi dupa mesele copioase de sarbatori.