Dr. farmacist Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Stiinte Medicale Miruna Manea, 33 de ani – Barlad „Vezica biliara imi creeaza mari probleme de vreo patru ani. Nu pot sa mananc multe preparate culinare delicioase deoarece, imediat dupa ce ma ridic de la masa, apar greturile si starile de voma. Doresc sa ma ajutati sa aflu mai multe despre afectiunea care ma chinuie de atatia ani si cum pot scapa de aceste simptome greu de suportat”. Dischinezia biliara reprezinta, de fapt, alterarea functionala de eliberare a bilei in absenta litiazei sau a oricarei leziuni inflamatorii degenerative sau neoplazice. Afectiunea se manifesta prin dureri in hipocondrul drept, greturi si varsaturi. Tulburarile dispeptice de tip biliar se trateaza prin stimularea secretiei biliare la nivelul celulei hepatice – actiune coleretica – si stimularea contractiei vezicii biliare pentru eliminarea in duoden a bilei formate – actiune colagoga. Aplicata singura sau in asociere cu alte masuri terapeutice, fitoterapia recomanda cu succes plante sau extracte din plante cu actiune coleretic colagoga. Astfel, este indicata infuzia din frunze de anghinare sau din flori de arnica. De asemenea, cimbrul, mararul, ventricea, cuisoarele, propolisul au efecte antiparazitare, de detoxifiere hepatica si de intarire a imunitatii organismului. Un excelent vitaminizant si depurativ este ceaiul de catina. Fructele de catina sunt renumite pentru continutul lor ridicat in vitamine, mai ales vitaminele A si C. Ceaiul de cicoare stimuleaza activitatea ficatului si a eliminarii bilei pe care o fluidifica. Cicoarea se poate folosi in alimentatie sub forma de salata preparata din frunze tinere sau ca infuzie obtinuta din 15 grame de frunze uscate adaugate la un litru de apa. Zilnic trebuie sa beti cate una-doua cani din ceaiul obtinut.