Ceaiul verde este cel mai popular și apreciat ceai din lume, asta și datorită faptului că are multe beneficii pentru organism. Iată ce trebuie să știi despre ceaiul verde
Numele ceaiului verde provine de la faptul că frunzele își păstrează nuanța de verde atunci când sunt preparate termic, iar motivul pentru care frunzele de ceai rămân verzi este că în timpul prelucrării acestea nu oxidează. Prin urmare, ceaiul verde își păstrează proprietățile antioxidante benefice pentru sănătatea organismului.
Ceai verde beneficii. Valorile nutriționale ale ceaiului verde:
Proteine-24.5 g
Fibre-8.7 g
Calorii-293 g
Grăsimi-2.8 g
Calciu-327 mg
Fier-24.3 mg
Sodiu-50 mg
Fosfor-313 mg
Magneziu-1 mg
Mangan-0.18 mg
Potasiu-8 mg
Alți compuși care se găsesc în ceaiul verde sunt cafeină, L-teanina, fluorină, acidul folic, betacarotenul, flavonoidele și alcaloizi precum teobromină, teofilină, dimetilxantina, xantină și adenină.
Ceai verde, beneficii pentru organism
Principalele beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde sunt:
Efect antioxidant-datorită conținutului bogat de polifenoli, ceaiul verde ajută la reducerea stresului oxidativ și a radicalilor liberi care au efecte negative asupra sănătății organismului. Totodată, ceaiul verde este ideal în curele de detoxifiere și slăbire.
Participă la creșterea raței de metabolizare a organismului-unele studii au arătat că ceaiul verde favorizează arderea grăsimilor și ajută la menținerea unei greutăți optime.
Protejarea sistemului cardiovascular-compușii din ceaiul verde, în special catechina, protejează sistemul cardiovascular și scade riscul de apariție a bolilor de inimă.
Contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rau” LDL-consumul de ceai verde, că băutură sau sub formă de supliment alimentar cu extract de ceai verde, ajută la reglarea nivelului de colesterol. Mai exact, scade nivelul de colesterol „rau” sau colesterol LDL din sânge, dar și nivelul trigliceridelor.
Scăderea riscului de apariție a diabetului de tip 2-studiile au arătat că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de glucoză din sânge.
Îmbunătățirea funcțiilor cerebrale-un studiu publicat de revistă Psychopharmacology în anul 2014, a arătat că ceaiul verde îmbunătățește funcțiile cognitive ale creierului, în special capacitatea de memorare, atenția sporită și viteză de reacție.
Ameliorarea unor boli de piele-ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii și anticarcinogenice și poate ajută la ameliorarea unor boli de piele, printre care psoriazis sau dermatită.
Îmbunătățirea sănătății dentare-catechinele care să găsesc în ceaiul verde ajută la menținerea sănătății dentare. Mai exact, inhiba dezvoltarea bacteriei Streptococcus mutans și scade riscul de apariție a cariilor sau căderea dinților. În plus, ceaiul verde poate reduce respirația urât mirositoare.
Rețetă ceai verde. Cum se prepară corect
Cea mai cunoscută metodă de preparare a ceaiului verde este prin infuzie. Pentru că plantă să-și păstreze toate calitățile, trebuie să urmezi câteva reguli simple:
păstrează proporția între apa și ceaiul verde: pentru fiecare 2 grame de ceai verde, ai nevoie de aproximativ 150 de mililitri de apa.
folosește apa de bună calitate: pentru un rezultat de excepție, la prepararea ceaiului verde folosește apa filtrată. Dacă provine dintr-o sursă de încredere, și apa de la robinet este potrivită pentru a prepara ceaiul verde, dar e indicat să o fierbi înainte, pentru a elimină eventualul miros de clor. Nu folosi în niciun caz apa distilată.
utilizează un ceainic de dimensiuni potrivite pentru a pregăti infuzia, în funcție de numărul de cești pe care vrei să le prepari
Când se bea ceaiul verde
Nu trebuie consumat pe stomacul gol – ceaiul verde conține L-teanina, compus care poate crește nivelul de aciditate din stomac; nu este recomandat consumul dimineață pe stomacul gol.
Cu două ore înainte și după mesele principale – ceaiul verde poate fi consumat între meșe și ajută la creșterea absorbției de nutrienți.
Cu cel puțin două ore înainte de culcare – consumat seară, ceaiul verde ajută la reducerea nivelului de stres si îmbunătățește somnul. Deoarece ceaiul verde conține cafeină, este recomandat un consum moderat deoarece poate duce la apariția insomniei.
Când vine vorba despre efectele ceaiului verde în dieta de slăbire, părerile sunt împărțite. Deși există unele studii care susțin că ingredientul activ din ceaiul verde (antioxidanții sau EGCG) are efecte benefice pentru slăbit, alte studii spun că nu există niciun efect concret în acest sens.
Un lucru este, însă, sigur: mineralele și vitaminele au un impact benefic asupra organismului, cafeină poate să dea un plus de energie, iar ceaiul verde este un înlocuitor perfect pentru băuturile răcoritoare cumpărate din comerț.
Singurul lucru de care trebuie să ții cont e să nu folosești prea mult zahăr pentru a-l îndulci. Cea mai bună soluție, înainte să începi o dietă care se bazează sau care include consumul de ceai verde, este să consulți un medic nutriționist. În funcție de metabolismul tău și de particularitățile organismului, specialistul este cel care îți va recomanda dacă și cât ceai verde să consumi în dietă.
Ceaiul verde este indicat și pentru persoanele care vor să-și reducă nivelul de colesterol din sânge. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că cei care consumă în mod regulat ceai verde au un nivel al colesterolului „rau” mai redus, dar și mai puține trigliceride, în timp ce colesterolul bun (HDL) este în cantități mai ridicate.