Cea mai virală băutură, Coca Cola, revine pe piața rusească. Ce alte băuturi se vor pune la vânzare

Publicat: 14/06/2024 | 18:22

În luna aprilie, The Coca-Cola Company, după ce a decis să se retragă de pe piața din Rusia, a depus cereri la Serviciul Federal pentru Proprietate Intelectuală (Rospatent) pentru înregistrarea a 8 mărci comerciale în această țară, conform informațiilor din baza de date a Rospatent, raportate de agenția TASS.

Cu doi ani în urmă, Coca-Cola a anunțat că va întrerupe vânzările în Rusia, marcând o nouă decizie în contextul tensiunilor crescute din regiune, generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Coca-Cola se alătură atunci altor mari companii occidentale care au decis să se retragă de pe piața rusă, cum ar fi McDonald’s și Starbucks.

Citește și: UN BĂRBAT A FOST UMILIT, DUPĂ CE ŞI-A CERUT IUBITA DE SOŢIE LA KFC! CE S-A ÎNTÂMPLAT LA SCURT TIMP DUPĂ E ÎNDUIOŞĂTOR

The Coca-Cola Company revine pe piața rusească

În ciuda suspendării activităților sale în Federația Rusă în martie 2022, The Coca-Cola Company dorește să înregistreze mărcile Sprite, Power Ade, Fanta și altele sub această clasificare. În prezent, băuturile Coca-Cola sunt disponibile în magazinele rusești prin importuri din alte țări.

După invazia trupelor ruse în Ucraina în 2022, multe companii străine au anunțat că își vor retrage operațiunile din Rusia, însă unele au ales să rămână pe piață, conform unui articol recent din Financial Times.

Conform raportului publicat de Financial Times, sute de companii au ales să rămână active în Rusia, inclusiv producătorul brazilian de cosmetice Natura & Co (care deține Avon Products), producătorul francez de gaze industriale Air Liquide și grupul britanic de consumatori Reckitt, specializat în produse chimice de uz casnic, igienă și prezervative.

Potrivit Financial Times, companiile au întâmpinat obstacole birocratice semnificative în Rusia în urma începerii războiului. Autoritățile ruse au impus cerințe riguroase pentru companiile din țările considerate „neprietenoase”, cerându-le să ofere reduceri de 50% pentru vânzarea activelor către cumpărători din Federația Rusă.

În plus, aceste companii au fost obligate să plătească o taxă de 15% în cazul în care doresc să părăsească piața rusă. Situația a fost complicată și de dificultatea în găsirea cumpărătorilor care să satisfacă atât interesele companiilor, cât și cerințele autorităților ruse.

Școala de Economie din Kiev, citată de Financial Times, indică faptul că după invazia trupelor ruse în Ucraina în 2022, peste 2100 de corporații transnaționale au continuat să activeze pe piața rusă. În același timp, aproximativ 1600 de companii internaționale au decis să părăsească piața sau să își restrângă activitățile.

Citește și: CE CONȚIN, DE FAPT, FAIMOASELE SUCURI ADRIA COLA SAU ADRIA DE PORTOCALE. INGREDIENTELE NATURALE LIPSESC APROAPE ÎN TOTALITATE