Cea mai veche rețetă de stufat din lume, care se mănâncă și în 2023. Datează din 6000 Î.HR.

Publicat: 01/04/2023 | 19:56

Pregătirea mâncărurilor a avut de-a lungul timpului o evoluţie spectaculoasă. Anumite reţete au reuşit să treacă proba timpului, astfel că sunt folosite de multe gospodine chiar şi în prezent. Una dintre acestea este stufatul, o tocăniţă înăbuşită din carne de miel, vită, pui sau porc, gătită lent la cuptor. 

Stufatul a fost preparat încă din cele mai vechi timpuri. Reţeta a fost utilizată încă din anul 6000 ien şi conţinea un amestec de legume şi verdeţuri fierte împreună cu bucăţi de carne la foc mic, până la obţinerea unui amestec aromat şi gustos. Preparatul nu era numai deosebit de hrănitor, ci era folosit pentru proprietăţile sale curative.

CITEŞTE ŞI: CEA MAI DELICIOASĂ REȚETĂ DE POST A LUI CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU. ESTE GATA ÎN DOAR 10 MINUTE!

Triburile nomade ale sciţilor preparau stufatul cu legume, verdeţuri şi carne, dar pe lângă toate acestea, adăugau şi lapte de iapa, vin sau chiar bere, ingrediente imprumutate de populaşiile nordice ale scandinavilor.

Stufat de porc – rețeta tradițională

Iată de ce ingrediente ai nevoie: 1 kg cotlete de porc cu os, 10 legături de ceapă şi 10 de usturoi verde, o cană mare de borş, o lingură de pastă de tomate, cinci linguri de ulei, sare, puţin piper, rozmarin.

Mod de preparare stufat de porc: carnea de porc se spală şi se pune la prăjit, câteva minute, la foc înăbuşit, apoi se adaugă ceapa şi usturoiul tăiate în bucăţele de cel mult 3 cm lungime, se amestecă şi se mai lasă 5 minute.

Se pun borşul fiert în prealabil, pasta de tomate şi o cană de apă. Se lasă să clocotească, iar când carnea e destul de fragedă, se sărează şi se piperează după gust, se pune puţin rozmarin şi se introduce la cuptor, la foc potrivit, circa 30 de minute, ca să mai scadă. Se poate servi cu verdeaţă proaspătă şi cu o linguriţă de dulceaţă.