Biserica din România unde au loc fenomene miraculoase a devenit un loc foarte apreciat de cei care își fac timp să îl viziteze și să îi afle povestea. Astronomii au făcut o descoperire care i-a uimit pe toți cei care și-au dorit să afle mai multe detalii despre acest loc sfânt.
Rotonda din Geoagiu este cea mai veche biserică din România. În incinta acesteia au loc fenomene surprinzătoare, care au scos la iveală o mulțime de povești mai puțin cunoscute despre cei care au pus bazele clădirii. Biserica datează din secolele XI-XII, la construcția sa fiind folosite cărămizi romane.
Despre această construcție s-au spus multe de-a lungul timpului. Printre cele mai apreciate legende se află și cea conform căreia zidurile au fost construite în întregime de cavalerii templieri în timp ce se deplasau către Munții Apuseni. Potrivit informațiilor adunate de către specialiști, biserica Rotonda a fost ridicată înainte de apariția templierilor.
De asemenea, lăcașul de cult a devenit locul în care, potrivit unei alte legende, cavalerii templieri ar fi ascuns o comoară. Se spune că în fiecare an, în luna mai, razele de lumină trec prin fereastră și indică posibilul loc în care se află o comoară ascunsă de cavaleri. Acest fenomen a captat atenția cercetătorilor, care au investigat și au tras și o concluzie.
„De altfel, pe tija ceasurilor solare se prevede uneori un ecran, adesea circular, cu o gaură mică în centru, înlesnindu-se citirea orelor pe cadranul propriu-zis, asta pentru că mijlocul unei pete luminoase rotunjite se găseşte mult mai uşor decât muchia unui halou dreptunghiular de penumbră. Orificiul circular are o dimensiune apreciabilă dar el acţionează după aceleaşi principii”, arată autorul studiului „Fenomene luminoase la Rotonda din Geoagiu”.
În urma cercetărilor, au fost descoperite mai multe morminte care datau din perioada cavalerilor. Se pare că cel mai vechi mormânt a fost săpat în vremea domniei regelui Ladislau I al Ungariei, în anii 1077-1095. Arheologii au făcut această observație după ce au găsit o monedă emisă în acea perioadă.