Peisaj de basm într-o pădure din Gorj. Aici, în această perioadă, a răsărit laleaua pestriţă, care creşte doar în trei zone din ţară. Protejată prin lege şi aflată pe lista plantelor pe cale de dispariţie, laleaua pestriţă este păzită în fiecare primăvară de pădurari. Cei care distrug florile riscă amenzi usturătoare.
Laleaua pestriță este atracția sezonieră din comuna Dănești, din Gorj, localitate aflată în apropierea orașului Târgu-Jiu. Pe Dealul Branului se adună gorjenii, dar și cei din județele limitrofe, pentru a-și face selfiuri inedite cu această specie rară de lalea sălbatică.
(CITEȘTE ȘI: O FLOARE UNICĂ ÎN LUME A ÎNFLORIT ÎN CLISURA DUNĂRII)
Laleaua pestriță este o plantă firavă, delicată, care ajunge până la 20 centimetri înălţime.
În vârful tupinii se află una, cel mult două flori. Frunzele sunt lungi, dispuse alternativ pe tulpină. Florile au formă de clopoţel, cu un desen foarte frumos. Astfel, fiecare petală a florii este împărţită în pătrate, unele mai închise la culoare, altele mai deschise, alternând regulat unele cu altele, de unde şi un alt nume sub care e cunoscută, respectiv “Floarea de şah”.
(VEZI ȘI: CELE MAI SCUMPE FLORI DIN LUME)
Cei care rup laleaua pestriţă riscă amenzi de până la 3.000 de lei.
Laleaua bănățeană este o specie endemică, de interes comunitar, al cărei habitat îl constituie versanții sudici, abrupți, ai Ciucarului Mare, care străjuiesc Cazanele Mari ale Dunării. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre. Fiindcă zona este foarte abruptă, planta nu poate fi culeasă de iubitorii de flori. Cu toate acestea, laleaua galbenă este strict protejată.
În Serbia, planta a fost rară pe versanții nordici (cei dinspre Porțile de Fier), dar nu a mai fost înregistrată în ultimii zece ani. Numai exemplare păstrate în ierbar dovedesc existența acestei specii în Serbia.
(VEZI ȘI: CASA EI A DEVENIT LOC DE ”PELERINAJ”! CE A APĂRUT ÎN GRĂDINA UNEI MARAMUREȘENCE)
Laleaua galbenă de Cazane este o specie protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979, privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate.