În fiecare an, pe data de 15 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Aceasta este cea mai mare sărbătoare închinată Maicii Domnului, fiind cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare. Pentru ortodocși este ziua Adormirii Maicii Domnului, iar pentru catolici a Înălţării Fecioarei Maria, când se celebrează „moartea” şi înalțarea ei cu trupul la cer. Iată cea mai puternică rugăciune pe care toți creștinii trebuie să o rostească pe 15 august!
Ziua de 15 august este una dintre cele mai importante în calendarul creștin, fiind încărcată de semnificații religioase profunde, dar și de numeroase tradiții și obiceiuri transmise de-a lungul timpului, din generație în generație. Sărbătoarea marchează trecerea Fecioarei Maria, mama lui Iisus Hristos, din viața pământească în Împărăția Cerurilor, fiind una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Sfintei Fecioare.
În România, ziua de 15 august, când se sărbătorește Sfânta Maria Mare este zi liberă legală. În 2024, sărbătoarea pică într-o zi de joi, iar angajații pot face punte cu weekendul și beneficiază de o mini-vacanță de Sf. Maria.
Citește și: România se topeşte de Sfânta Maria! Cod roşu de caniculă şi 41 de grade la umbră
Iată cea mai puternică rugăciune pe care toți creștinii trebuie să o rostească pe 15 august, atunci când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului!
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
După această rugăciune, preoții îi sfătuiesc pe credincioși să rostească rugăciunea Tatăl nostru, iar mai apoi următoarea rugăciune:
„Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”.
În calendarul tradițional, ziua de Sânta Marie Mare indică trecerea dintre vară și toamnă. De asemenea, în această zi, marinarii din întreaga țară sărbătoresc Ziua Marinei. Pe data de 15 august, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica.
Oficialii Bisericii Ortodoxe Române susțin că în ziua în care sărbătorim Adormirii Maicii Domnului nu se spune „La mulţi ani” celor care poartă numele Sfintei Maria. Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba ziua onomastica pe data de 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, atunci când se sărbătorește Naşterea Maicii Domnului.
Începând cu anul 2009 ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală şi zi nelucrătoare în România. La fel se întâmplă și în cazul altor țări europene, cum ar fi Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.
Citește și: Zile libere de Sfânta Maria, 15 august. Bugetarii sunt, din nou, cei mai norocoși