Cea mai puternică rugăciune către Sf. Constantin și Elena. Rostește-o când ai nevoie de ajutor

Publicat: 21/05/2024 | 11:29
Sfinții Constantin și Elena/ sursă foto: doxologia

Sfinții Constantin și Elena sunt sărbătoriți astăzi, 21 mai 2024, de către creștinii ortodocși și îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta. În tradiția populară, sărbătoarea este numită și Constandinul Puilor sau Constantin Graur. În această zi este bine să citești una dintre cele mai puternice rugăciune, cu ajutor imediat!

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei Augusta. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia). Sfinții Împărați Constantin și Elena, unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății, sunt sărbătoriți în fiecare an în ultima lună de primăvară, mai exact pe 21 mai. Deoarece au apărat și au răspândit creștinismul în secolul al IV-lea, cei doi sunt numiți de marii părinți ”Întocmai cu Apostolii”. Vezi ce tradiții încă se păstrează în această  sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși.

Citește și: MESAJE, URĂRI ŞI FELICITĂRI DE SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA. CUI TREBUIE SĂ ÎI SPUI LA MULŢI ANI

Tradiții și superstiții în ziua de Sf. Constantin și Elena

Se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare. Ziua este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că femeile nu trebuie să spele, să coasă și bărbații nu au voie să lucreze pământul, prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.

Pentru a se apăra de forțele malefice, de vrăji și blesteme, oamenii stăteau în jurul focului. Oile erau și ele trecut prin fumul acestui foc –  ca să fie ferite de rele atunci când vor sta singure la stână.

În ziua praznicului, pentru ca voia bună să se adune în familie, trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociți. De asemenea, pentru sănătate, unul dintre membrii familiei trebuie să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiță, pâine și dulciuri, preparate în casă.

Rugăciune către Sfinții Împărați Constantin și Elena

Împărtășim cu voi rugăciunea închinată Sfinților Constantin și Elena:

„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, Voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri. Voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului. Voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori.

Pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă neputincioşilor. Ci mijlociţi la Dumnezeu şi la preacurata Lui Maică şi pururea Fecioara Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană. Și pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre.
Sfinţi Împăraţi Constantin şi Elena, rugați-vă pentru noi!Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră cu lacrimi vă rugăm. Daţi-ne mângâiere şi nouă celor ce suntem în necazuri. Voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă.

Auziţi-ne şi pe noi acum. Alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă. Și vindecaţi neputinţele noastre. Tămăduiţi bolile noastre. Potoliţi răutatea noastră. Izgoniţi pe vrăjmaşii nosştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim. Ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi-vă milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin!”