Fara nici un dubiu TOSA este una dintre cele mai fascinante dar in acelasi timp neintelese rase canine, ca de altfel si cultura din care isi are originile.
Tara de origine a rasei TOSA este Japonia, mai precis insula Shikoku, cea mai mica dintre cele 4 insule ale Japoniei. Caracterul lor reflecta multe dintre atributele culturii si mentalitatii japoneze.
Rasa a fost denumita dupa zona in care a fost conceputa, vechea provincie Tosa, provincie care in zilele noastre este cunoscuta drept prefectura Kochi. La acel moment ca si azi, provincia Tosa era una dintre cele mai cunoscute doua zone de influenta ale luptelor de caini din Japonia, cealalta zona fiind prefectura Akita, aflata in zona de nord a insulei Honshu.
La inceput, rasa Akita era mai puternica decat TOSA, dar, incet, incet, situatia a inceput sa se schimbe datorita imperecherii TOSA cu alte rase europene, rase de la care TOSA a luat puterea de atac enorma si curajul nemarginit. Intre TOSA si AKITA s-au facut deasemenea imperecheri, rezultand Shin Akita.
In Japonia cainii sunt crescuti si antrenati cu grija, iar luptele au reguli stricte fiind acompaniate de ritualuri sfinte. Luptele intre TOSA nu sunt niciodata crude sau sangeroase si niciodata nu se termina cu moartea unuia dintre participanti. Luptele sunt facute sa dureze mult, de aceea cainele care incheie lupta printr-o victorie rapida nu este considerat neaparat un specimen bun. Similar luptelor de Sumo, cainii incerarca sa se puna la podea si sa se tina acolo cat mai mult timp.
Daca a dominat mai mult de 3 minute (sau 5 daca lupta a durat 30 min) cainele este declarat castigator. Un caine care latra, schelalaie sau maraie este considerat pierzator. La fel este considerat si cainele care se intoarce cu spatele la adversar sau face 3 pasi inapoi atunci cand este atacat. Chiar daca nici unul dintre cei doi combatanti nu se dovedeste superior celuilalt, lupta se va termina oricum dupa 30 de minute. Spre deosebire de alte rase gladiatoare un TOSA traditional este constient de valoarea simbolica a luptei, respecta regulile luptei si adversarul.
Ianis Popescu