Toată lumea a auzit de pepenii de la Dăbuleni dar oltenii au adaptat acum şi o legumă care promite să fie la fel de dulce ca fructul zemos de vară. Este vorba de cartofi din Coreea, aclimatizaţi la noi...la Dăbuleni!
Cartofii dulci sunt un soi colorat, bogat în zaharuri sănătoase, şi preferat de mulţi copii. Nu sunt insă ieftini, pentru că ajung la 10 lei kilogramul. Inginerii de la staţiunea de cercetare Dăbuleni încearcă să îi convingă pe fermerii din zonă de calităţile nebănuite ale acestei legume, arată DIGI24.
„Am fiert cartof dulce din mai multe soiuri, am pregătit o cremă tot din cartof dulce fără zahăr cu puţină smântână, unt. Şi apoi am asamblat practic tarta”, afirmă Adriana Ciucă, angajat Staţiunea Dăbuleni. Cartoful dulce din Coreea a găsit dulce viaţa din solul Olteniei şi s-a obişnuit repede şi cu clima. Fratele mai colorat al tradiţionalei legume de la noi este bogat în sodiu şi vitamina A, iar 100 de grame de cartof dulce copt sau fiert are puţin peste 100 de calorii şi 12 grame de zaharuri. A început să fie cultivat experimental acum patru ani în Dolj, pe un hectar. Suprafeţele s-au extins, iar acum inginerii de la staţiunea de cercetare se aşteaptă la producţie record. „Din experienţele recoltate ne-am făcut un calcul şi iese la 20 de tone”, afirmă Gheorghe Coteţ, inginer Staţiunea Dăbuleni.