Inteligența artificială evoluează extrem de rapid, iar folosirea ei în exces sau utilizarea acestei în scopuri malițioase s-ar putea să fie pedepsită. Mai exact, mai mulți parlamentari au propus interzicerea și pedepsirea Deepfake-ului, în cazul în care acesta nu este marcat corespunzător.
Parlamentarii au propus interzicerea realizării, difuzării şi stocării în spațiul public a imaginilor şi înregistrărilor audio-video create cu ajutorul inteligenței artificiale sau realității virtuale, ce sunt folosite să producă o aparență falsă, sugerând că o persoană a spus sau a făcut anumite lucruri, fără ca acest conținut să fie notificat ca imaginar.
Cu alte cuvinte, propunerea legislativă interzice utilizarea malițioasă a tehnologiei şi încearcă limitarea fenomenului Deepfake. Până acum, propunerea a fost semnată de 39 parlamentari de la PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor.
„Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenţei artificiale (IA), a tehnicilor de creare a realităţii virtuale (RV), precum şi avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învăţare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară şi importantă intervenţia legiuitorului pentru limitarea efectelor maliţioase ale conţinutului în imagini, în înregistrări audio şi video.
Specialiştii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos şi are un impact mult mai puternic decât ştirile false cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media, respectiv text, fotografie, video, audio”, au explicat parlamentarii PSD Eugen Bejinariu şi Robert Cazanciuc, în expunerea de motive a proiectului.
(CITEȘTE ȘI: NU VEI MAI AVEA VOIE SUB NICIO FORMĂ SĂ FACI ASTA! LEGE NEPLĂCUTĂ PENTRU PROPRIETARII DE IMOBILE)
Proiectul inițiat de parlamentari definește Deepfake-ul prin „orice conţinut de tip imagine, înregistrare audio sau video creat cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realităţii (RV) astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană”.
Astfel, actul normativ prevede că „realizarea, difuzarea şi stocarea pe internet sau în mass-media de conţinut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV şi create astfel încât să producă aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut, sunt interzise în situaţia în care nu sunt însoţite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puţin 10% din suprafaţa expunerii şi pe toată durata difuzării respectivului conţinut”.
Mai exact, avertismentul ce o să fie plasat vizibil, pe cel puțin 10% din suprafața de expunere și întreaga derulare a conținutului de tip Deepfake realizat şi difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii, trebuie să aibă următorul conţinut: „Acest material conţine ipostaze imaginare”.
Încălcarea acestor dispoziţii va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu amendă penală sau cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, potrivit prevederilor proiectului.