Medicii trag un semnal de alarmă și anunță că una dintre cele mai infecțioase tulpini COVID-19 a ajuns în România. Este vorba despre varianta Kraken, care pare că se răspândește mult mai rapid. Aceasta a ajuns și în România și primele cazuri de îmbolnăvire deja au fost raportate.
Potrivit specialiștilor, Kraken se răspândește mult mai repede decât celelalte tulpini Coronavirus. Tulpina este o subvariantă a Omicron, însă este cea mai agresivă și cea mai contagioasă. Cu toate acestea, asemenea celorlalte tipuri de Omicron, varianta nu este una care produce grave probleme. Este o variantă mai ușoară față de cele inițiale, însă se răspândește extrem de repede.
Medicii de la Institutul Matei Balș din București au confirmat deja primele cazuri de infectare cu această tulpină. Mai exact, până acum au fost depistate două cazuri de Kraken, în Capitală.
„Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.
Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”, a declarat Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.
(CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE DIN PARTE EXPERȚILOR GERMANI! CE SE ÎNTÂMPLĂ, DE FAPT, CU PANDEMIA DE COVID-19)
Deși Kraken este o variantă extrem de contagioasă, acțiunea acesteia nu este una puternică. Kraken nu se diferențiază de celelalte tipuri de Omicron și produce o formă ușoară a bolii. Cei care contactează această tulpină vor avea simptomele caracteristice de până acum. Însă, chiar dacă tulpina nu este una violentă, medicii avertizează și sfătuiesc pe toată lumea să se protejeze, în caz contrar numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește considerabil.
„Este vorba, de fapt, de XBB 1.5., o tulpină care a apărut în urmă cu mai multe luni și este dominantă sau tinde să devină dominantă în cazurile cu infecție cu acest tip de virus în Statele Unite. Cam 40% din cazuri.
Noi am învățat de-a lungul acestei pandemii, cu cât se răspândesc mai ușor acești viruși, cu atât patogenitatea este mai mică. Iar până în acest moment nu există niciun fel de indiciu că vorbim despre o patogenitate sau o formă mai severă de boală”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit antena3.ro.
(VEZI ȘI: OMS, AVERTISMENT DE ULTIMĂ ORĂ! AR PUTEA SĂ APARĂ O NOUĂ VARIANTĂ COVID)