Adrian Păduraru, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, a vorbit despre momentul în care a înțeles succesul pe care l-a avut pelicula „Declarație de dragoste”. Actorul, în urmă cu mai bine de 30 de ani, l-a întruchipat pe Veșnicul Îndrăgostit Alexandru în perioada în care comunismul nu permitea să fie scoase la lumină asemenea povești de iubire. Astfel, discuția integrală dintre Adrian Păduraru și directorul editorial al Grupului Gândul poate fi vizualizată abonându-vă la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.
Telespectatorii tineri au adus popularitate filmului Declarație de dragoste. O mare surpriză s-a întâmplat, însă, în momentul în care a avut loc împlinirea de 25 de ani de la premieră. A avut loc o proiecție de gală unde au participat, preoponderent, tineri ale căror vârste sunt în jur de 20-25 de ani, iar aceștia, la final, au fost zăriți îmbrățișați. Semn că sensibilitatea există în interiorul oricui, indiferent de orice.
Adrian Artene: Producția cinematografică rivală cu Love Story, Casablanca, cel puțin pentru perioada anilor 1980?
Adrian Păduraru: Vorbim despre producții americane care au circulat pe tot globul. E greu să compari un film.
Adrian Artene: În colivia noastră comunistă, Declarație de dragoste a fost un film dincolo de uniformele sociale pentru că întâlneam acea poveste de dragoste despre care nu ni se povestea.
Adrian Păduraru: Filmul și-a păstrat popularitatea și am avut surpriza ca difuzările de televiziune să aibă foarte mulți telespectatori tineri. Foarte tineri, până la vârsta liceului sau coborând mai mult, spre gimnaziu. Și una dintre amintirile foarte frumoase este la împlinirea a 25 de ani de la premieră, la TIFF, unde în Piața Publică s-a difuzat filmul, a fost o proiecție de gală, am fost acolo cu Teodora Mareș și erau spectatori, probabil că media de vârstă era 20 de ani, 25 cel mult, a început proiecția și era așa, un fel de acceptare, cu ințelegere față de istoria cinematografului, pe spate erau și priveau puștii, pe la o treime de film au fost ceva mai către masă, la sfârșitul filmului cuplurile erau îmbrățișate, lacrimi. Drept dovadă că sensibilitatea e aceeași în orice vreme, indiferent de manifestările exterioare ale oamenilor.
Adrian Artene: Când ați înțeles dimensiunea succesului pe care l-a avut acest film?
Adrian Păduraru: Când au început să treacă anii și să văd că filmul e în continuare în atenție și probabil că după 1990, când se profețea moartea cinematografiei de dinainte de 1989 și apariția unui nou val care va spulbera ce a fost înainte, care a avut niște performanțe la festivalurile internaționale, niște performanțe notabile. Suntem una dintre puținele țări cu o producție atât de mică și cu atât de multe premii, dar, din păcate, sunt premiate, dar mai puțin văzute.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.