Două agenții de monitorizare a climei spun că a fost înregistrată, în această săptămână, cea mai ridicată temperatură globală măsurată vreodată. După calculele experților, acest record va fi doborât de mai multe ori în acest an, notează CNN.
Marți a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură globală măsurată vreodată, spun reprezentanții de la două agenții de monitorizare a climei. Specialiștii spun că nu va fi pentru prima oară în acest an când recordul va fi doborât. Luni, 3 iulie, temperatura medie globală era de 17,01 grade Celsius, fiind cea mai ridicată dintre datele consemnate din 1979 și până acum de Centrul Național pentru Predicții de Mediu din SUA. Marți, situația a stat altfel. Temperatura a fost mult mai mare, ajungând la 17,18 grade Celsius. Recordul precedent era stabilit în august 2016 și era de 16,92 grade Celsius.
CITEȘTE ȘI: VINE FURTUNA ELECTRICĂ ÎN ROMÂNIA! PROGNOZA METEOROLOGILOR ACCUWEATHER PENTRU BUCUREȘTI
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a transmis un mesaj pe Twitter, luni, precizând că temperatura globală din ziua respectivă a fost un record în setul său de date. În perioada următoare, specialiștii au estimat că temperatura globală va continua să crească. Experții se așteaptă ca valorile istorice de la începutul acestei săptămâni, să fie depășite de mai multe ori până la sfârșitul anului.
Lumea „ar putea foarte bine să vadă câteva zile și mai calde în următoarele 6 săptămâni”, a scris Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth, pe Twitter.
CITEȘTE ȘI: EL NINO, FENOMENUL METEO CARE ÎNGRIJOREAZĂ. ANUNȚUL FĂCUT DE ANM DĂ FIORI ROMÂNIEI
Fenomenul climatic natural El Niño are un efect de încălzire și se suprapune cu încălzirea globală alimentată de schimbările climatice, relatează sursa citată mai sus. Tocmai acesta ar fi și motivul evoluției temperaturii globale.
„Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o celebrăm. Nu va fi un record pentru mult timp, având în vedere că vara din emisfera nordică este încă în mare parte la început și că El Niño se dezvoltă”, este atenționarea făcută de Friederike Otto, lector principal în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu din Marea Britanie.
Aceste temperaturi „arată doar că trebuie să ne oprim din arderea combustibililor fosili, nu peste decenii, ci acum. Această zi pare să fie doar un număr, dar pentru mulți oameni și ecosisteme este o pierdere de vieți și mijloace de trăi”, a mai spus Friederike Otto. Oamenii de știință străini avertizează și spun că zilele caniculare vor fi tot mai frecvente, mai ales în perioada următoare.