Consiliul Baroului Bucuresti a decis, luni, ca Adrian Nastase poate ramane avocat, apreciind ca faptele care au stat la baza condamnarii fostului premier nu au afectat calitatea de avocat, a anuntat, luni, decanul institutiei, Ion Ilie Iordachescu.
Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, a spus ca luni, in sedinta Consiliului, s-a luat hotararea completarea motivatiei hotararii de mentinere pe tabloul avocatilor a lui Adrian Nastase.
„Completarea este in urmatorul sens, si anume: au fost aduse argumente ca faptele care au stat la baza condamnarii avocatului Adrian Nastase nu au afectat profesia de avocat”, a precizat Iordachescu.
Comisia formata din consilieri ai Baroului a analizat motivarea retinuta de Consiliu atunci cand acesta a decis mentinerea fostului premier in organizatia profesionala.
Comisia nu a analizat in acest raport motivarea hotararii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie de condamnare a lui Adrian Nastase, ci motivele date de Consiliul Baroului in decizia de mentinere a fostului premier in profesia de avocat.
Consiliul Baroului a trebuit sa se pronunte din nou in cazul excluderii ui Nastase, pentru ca Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a considerat drept nesatisfacatoare motivele ce au stat la baza primei decizii si a cerut revizuirea acesteia.
Adrian Nastase a fost invitat la sedinta din 7 octombrie pentru a-si prezenta punctul de vedere cu privire la calitatea sa de avocat.
Fostul premier nu s-a prezentat, intrucat a fost prezent la instanta suprema, acolo unde s-a judecat un nou termen al recursului din dosarul „Zambaccian”.
Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, a declarat, in 27 august, ca Adrian Nastase este suspendat din profesia de avocat din 2012, dupa ce a formulat o solicitare in acest sens.
Baroul Bucuresti a aratat, intr-un comunicat de presa, ca s-a hotarat prezentarea unui punct de vedere in cazul lui Nastase de catre o comisiei, in urma caruia sa fie adopta o decizie privind excluderea acestuia din avocatura.
Solicitarea de apreciere asupra necesitatii reexaminarii motivarii deciziei Consiliului Baroului Bucuresti prin care s-a decis, cu majoritate, mentinerea lui Nastase in profesia de avocat a fost formulata de Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul calitatii”, in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
In 18 martie, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata. Conform statutului profesiei de avocat, condamnatii penali nu mai pot profesa ca avocati.
„In cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocatilor la articolul 58. Potrivit procedurilor Baroului Bucuresti, dupa ce sentinta este motivata, Consiliul se reuneste si decide daca avocatul este sau nu exclus.
Excluderea din barou a unui avocat are in vedere un singur criteriu, daca se constata ca prezenta lui in barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei.
In urma cu cateva luni, Consiliul Baroului Bucuresti a decis ca, atat faptul ca Nastase a stat la penitenciar, cat si condamnarea istorica in dosarul de coruptie, nu sunt elemente care sa aduca prejudiciu profesiei de avocat.
Decizia a fost luata intr-o sedinta secreta a Consiliului Baroului Bucuresti.
„Sedinta a fost confidentiala. Au fost pareri pro si contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Nastase sa fie mentinut in Baroul Bucuresti. Decizia nu este definitiva”, declara Ion Ilie-Iordachescu, decanul Baroului Bucuresti.
Aceasta decizie a fost transmisa mai departe la UNBR. Decanul Baroului Bucuresti a declarat, initial, ca UNBR a solicitat ca Baroul sa „analizeze daca prin condamnarea lui Nastase nu a fost atinsa imaginea profesiei de avocat si care sunt masurile care se impun in legatura cu calitatea sa de avocat in baroul Bucuresti”.
Vicepresedintele UNBR, avocatul Hasotti Ionel, a explicat pentru Gandul ca Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Nastase era declarat demn sa faca parte din Baroul Bucuresti trebuie revizuita.
„In sedinta din 29 iulie a UNBR a fost luat in discutie cazul Nastase. S-au cerut informatii si documente suplimentare de la Baroul Bucuresti, baroul unde inscris Adrian Nastase. Consiliul Baroului Bucuresti a adoptat o hotarare prin care s-a constat ca domnul Nastase nu se afla in stare de nedemnitate”, a explicat avocatul Hasotti UNBR a considerat ca motivarea deciziei Baroului prin care Nasase nu a fost exclus din avocatura nu era satisfacatoare.
„Comisia Permanenta de la UNBR a solicitat de la Barou informatii suplimentare si documentatia anexa. Comisia permanenta a decis ca aceasta hotarare sa fie verificata pentru ca explicatiile baroului nu erau satsfacatoare”, a explicat avocatul Ionel Hasotti.
Adrian Nastase a fost dat afara de la Universitatea Bucuresti in urma deciziei de condamnare din dosarul „Trofeul calitatii”.
Universitatea Bucuresti a precizat ca a reziliat contractul lui Nastase pentru ca acesta a fost condamnat definitiv pentru coruptie.
Adrian Nastase a activat ca profesor in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.
R.N.