Cea mai bună reţetă de souvlaki, de făcut acasă. Reţeta străveche grecească
Souvlaki este una dintre cele mai cunoscute și apreciate mâncăruri grecești. Nu toată lumea știe însă cum se gătește acest preparat, după rețeta străveche a grecilor. Bineînțeles că sosul de tzatziki nu trebuie să lipsească.
Souvlaki, frigăruile grecești apreciate în toată lumea
Cine a fost măcar o dată în vacanță în Grecia cu siguranță a gustat celebrele Souvlaki. Chiar dacă denumirea sună mai sofisticat, în realitate acest preparat este extrem de ușor de făcut și nu are nimic ieșit din comun. Souvlaki este, de fapt, o frigăruie de porc. Diferența este că în rețeta tradițională grecii nu folosesc legume atunci când gătesc Souvlaki.
Acest preparat se servește cu cartofi prăjiți și bineînțeles, cu deja celebrul sos tzatziki. În tavernele grecești nu vor lipsi nici lipiile sau pita, așa cum este numită la ei, pentru ca mâncarea să respecte întocmai tradiția străveche. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a găti Souvlaki exact așa cum o fac grecii:
- o bucată mai mare de mușchi de porc
- puțină carne grasă de porc
Ingrediente pentru marinată:
- o lingură cu muștar
- o linguriță cu oregano uscat
- un sfert de linguriță cu mentă uscată
- o linguriță cu pătrunjel tocat
- un sfert de linguriță cu chimion măcinat
- o jumătate de linguriță cu piper măcinat
- o jumătate de linguriță cu sare
- 4 căței de usturoi pisați
- sucul de la o lămâie
- 40 ml de vin alb
- două linguri cu ulei de măsline
- un sfert de linguriță cu paprika afumată
Cum se prepară Souvlaki, după rețeta grecească
Așa cum v-ați dat seama din lista de ingrediente, cel mai important aspect atunci când gătiți Souvlaki este marinarea cărnii. Într-un vas mai mare amestecați toate ingredientele care vor da savoare preparatului. Mușchiulețul de porc se taie în cuburi potrivite ca mărime și acestea se pun în vasul pentru marinat. Aveți grijă ca toate bucățile de carne să fie acoperite bine cu ingredientele aromate.
Și cu bucățile de carne mai grasă de porc veți proceda la fel. După aceea, puneți toată carnea într-o pungă, pe care o veți sigila și o veți lăsa la frigider pentru câteva ore. În acest fel, aromele vor avea timp să pătrundă în carne, iar Souvlaki va ieși extrem de gustos.
După cel puțin 3-4 ore, scoateți carnea din frigider și puneți bucățile pe frigăruie. Atenție! Nu băgați bucăți de legume între carne. Grecii nu au acest obicei. Carnea se va prepara imediat pe grătarul încins, așa că nu va trebui să așteptați prea mult timp înainte de a savura această specialitate grecească. Nu uitați de tzatziki și de vestita pită, pentru a vă simți cu adevărat într-o tavernă din însorita Grecie.