Cea mai bizară interdicţie de Sfântul Ilie. De ce nu este bine să mănânci mere pe 20 iulie

Publicat: 20/07/2020 | 09:17

Astăzi este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Este pomenit Sfântul Proroc Ilie. Ziua de 20 iulie vine cu o mulțime de superstiții, care mai de care mai bizare. Cu siguranță puțină lume știe că de Sfântul Ilie nu se mănâncă mere.

De ce nu e bine să mănânci mere de Sfântul Ilie

În popor, Sfântul Ilie este perceput ca fiind aducătorul de ploi, tunete și fulgere, dar și cel care protejează gospodăriile și recoltele oamenilor. Atunci când se aud tunete, înseamnă că Prorocul aleargă demonii în căruța lui de foc. Când flăcările din căruță ajung pe pământ, se formează fulgerele. Se spune că acolo unde lovește fulgerul, se afla un demon, pe care Sfântul Ilie l-a ucis.

De-a lungul timpului s-au păstrat foarte multe tradiții și superstiții legate de Sfântul Ilie. Cea mai ciudată dintre ele este aceea că nu este bine să mănânci mere înainte de 20 iulie și nici în ziua respectivă. În caz contrar, vei atrage grindina asupra gospodăriei tale. De Sfântul Ilie, merele trebuie duse la biserică, pentru a fi sfințite. Se crede că doar așa pot fi bune de mâncat, iar pe lumea cealaltă vor fi mere de aur.

Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ilie, femeile trebuie să meargă să culeagă plante medicinale, pentru că doar așa, acestea vor avea puteri vindecătoare. În plus, femeile trebuie să ducă și busuioc la biserică și să-l pună la icoane. Pentru a fi ferit de tunete și fulgere, este bine să porți la brâu o ramură de salcie.

Pe 20 iulie, apicultorii recoltează mierea. Doar bărbații și copiii pot face însă acest lucru. Femeile nu au voie să intre în stupină. Tot de Sfântul Ilie se crede că ciobanii au voie să coboare în sate, pentru prima dată după ce au urcat cu oile la stână.

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie era fiul preotului Sovac, din cetatea Tesve, din Israel. De altfel, de aici vine și numele Prorocului, Ilie Tesviteanul. Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament și singurul proroc care apare în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie.

Născut cu mai bine de 800 de ani înaintea lui Iisus, Sfântul Ilie a fost unul dintre aleșii Domnului, încă de la naștere. Mai mulți oameni îmbrăcați în alb l-au pus pe sfânt în scutece de foc și i-au dat să mănânce o flacără. Prorocul a trăit în vremea regelui Ahab. Acesta nu credea în Dumnezeu și îl adora pe zeul Baal.

Sfântul Ilie l-a avertizat că va porni o secetă cumplită în Israel, dacă regele și poporul nu se vor întoarce cu fața către Dumnezeu.  Nimeni nu a luat în seamă vorbele sale, astfel că seceta i-a lovit crunt pe oameni, timp de trei ani și jumătate. În acest timp, Prorocul a plecat lângă Iordan, unde a stat singur, în post și rugăciune. Corbii îi aduceau de mâncare, iar cascada din apropiere îi potolea setea.

Pentru că a fost unul dintre cei care au apărat cu toate puterile credința în Dumnezeu, Sfântul Ilie a fost iertat de moarte și a fost ridicat direct la cer, într-o căruță de foc, trasă de cai. Această minune s-a întâmplat pe 20 iulie, data la care este sărbătorit Sfântul Ilie de către creștini.