Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane vara trecuta in Norvegia, continua sa depuna marturie miercuri, in cea de a treia zi a procesului sau, la Oslo, transmite AFP.
Procurorul Inga Bejer Engh urmeaza sa il interogheze pe extremistul de dreapta, in varsta de 33 de ani, despre factorii care l-au determinat sa se radicalizeze in decursul anilor, pana intr-acolo incat sa detoneze o bomba langa sediul Guvernului si sa deschida focul asupra tinerilor laburisti pe Insula Utoya, la 22 iulie 2011. Ca si in celelalte doua zile de proces, Breivik a intrat in sala numarul 250 a Tribunalului din Oslo salutand prin intinderea bratului drept cu pumnul strans, un salut extremist care reprezinta, in opinia sa, „forta, onoarea si contestarea tiranilor marxisti din Europa”.
Marti, timp de 75 de minute, dureroase pentru supravietuitori si familiile celor 77 de victime care au fost nevoiti sa il asculte, acuzatul a citit o declaratie in care a incercat sa isi explice gestul „incredibil de atroce, dar necesar”, precizand ca, daca ar fi cazul, l-ar repeta.
„Atacurile de la 22 iulie au fost atacuri preventive destinate protejarii populatiei autohtone a Norvegiei, a norvegienilor puri, a culturii noastre. Nu pot, ca atare, sa imi recunosc vinovatia”, a declarat Breivik, in cadrul unei interventii de peste o ora, desi Curtea ii acordase 30 de minute, pentru a evita un discurs de propaganda. El si-a incheiat interventia cerand sa fie achitat.
Principala intrebare a procesului, care urmeaza sa dureze zece saptamani, vizeaza sanatatea mintala a acuzatului. Considerat psihotic, deci lipsit de responsabilitate penala, de un prim raport psihiatric realizat anul trecut, acuzatul a fost declarat, ulterior, de catre o contraexpertiza ale carei rezultate au fost publicate pe 10 aprilie, sanatos din punct de vedere psihic. Insa cei cinci judecatori sunt cei care vor lua o hotarare cu privire la aceasta problema delicata, prin verdictul lor, asteptat in iulie.
In cazul in care Breivik este recunoscut drept responsabil din punct de vedere penal, el risca 21 de ani de inchisoare, o pedeapsa care poate fi prelungita, ulterior, atat timp cat acesta va fi considerat periculos. In caz contrar, el va fi supus unui tratament psihiatric, intr-o institutie inchisa, posibil pe viata.