Ananas vitamine. Ananasul este un fruct foarte cunoscut, însă puțini știu ce beneficii are acesta asupra sănătății, care sunt proprietățile sale, dar și când este contraindicat.
Ananasul este considerat unul dintre cele mai bune fructe pentru digestie și este foarte valoros din punct de vedere nutrițional. Deși este un adevărat cocktail de vitamine și minerale, ananasul are și contraindicații în anumite cazuri.
Un lucru mai puțin știut este că nu doar fructul de ananas se consumă, planta de ananas în sine fiind considerată o plantă medicinală. Spre exemplu, tulpina de ananas are virtuţi medicinale, conţinând o enzima ce blochează creşterea nivelului de insulină în sânge şi transformarea zaharidelor în glucide.
Ananasul are un conținut ridicat de nutrienți. Valorile nutriționale sunt pentru 100 de g de ananas, dar trebuie menționat că un ananas cântărește, în medie, 1 -1,5 kilograme.
Pe lângă vitamine și minerale, ananasul este bogat și în bromelină, fitonutrienti, pectine, polizaharide, antioxidanti şi betacaroten având, deci, numeroase beneficii asupra sănătaţii.
E bine de ştiut însă, că ananasul este ideal consumat proaspăt. Conserva de ananas are mai multe calorii decât fructul proaspăt și este lipsită de bromelină, care este distrusă odată cu tratamentul termic. Medicamentele care conțin bromelaină sunt indicate ca tratament pentru artrită, dureri musculare, inflamație, colită ulcerativă și umflături după leziuni.
Ananasul proaspăt nu trebuie combinat cu antibioticele precum amoxicilina sau tetraciclina. În acest caz, ar putea crește efectele secundare ale medicamentelor. Bromelaina afectează, de asemenea, abilitățile organismului de coagulare a sângelui. Atunci când sunt combinate cu medicamente care încetinesc sau împiedică coagularea sângelui, cum ar fi medicamente anticoagulante sau antiplachetare, acestea pot crește semnificativ riscul apariției de vânătăi sau sângerări. Așadar, proprietăţile anticoagulante ale ananasului poate reprezenta un risc pentru pacienţii care iau aspirina sau medicamente anticoagulante.
Citește și: GHIMBIR. TOTUL DESPRE GHIMBIR: BENEFICII, PROPRIETĂȚI, REȚETE