Te-ai întrebat vreodată ce visează persoanele care sunt oarbe din naștere? Deși poate părea surprinzător, oamenii de știință au studiat acest subiect pentru a înțelege cum funcționează creierul în timpul somnului în cazul acestora.
Chiar dacă persoanele oarbe nu pot vedea, ele au în continuare regiunile cerebrale responsabile de procesarea vizuală. Un studiu din 2014 a arătat că persoanele care și-au pierdut vederea mai târziu în viață pot avea experiențe vizuale în vise, bazate pe amintiri. Cu toate acestea, cu cât pierderea vederii a avut loc mai devreme, cu atât șansele de a vedea imagini în vise scad.
„O persoană care a devenit oarbă la vârsta de 7 ani sau mai devreme și care a trăit astfel timp de 20 de ani își pierde practic toate experiențele vizuale din vise,” a explicat Maurice Ptito, neurocercetător la Universitatea din Montreal, potrivit livescience.com.
Pentru cei care sunt orbi din naștere, situația este diferită:
„Visele tind să se bazeze mai mult pe alte simțuri, cum ar fi auzul, atingerea, gustul și mirosul”, a precizat Monica Gori, specialistă în neuroștiințe cognitive la Institutul Italian de Tehnologie.
Un studiu din 2003 a arătat că persoanele cu orbire congenitală prezentau unde cerebrale asociate cu vederea în timpul somnului. Un alt studiu din 2023, condus de Ivana Rosenzweig, a analizat 180 de vise ale unor persoane orbe din naștere și a găsit descrieri similare percepțiilor vizuale.
„Ceea ce ni se pare cel mai surprinzător și interesant este ideea că visele ar putea oferi acces la experiențe pe care aceste persoane nu le-au întâlnit niciodată în viața de veghe,” a explicat Helene Vitali, specialistă în neuroștiințe cognitive.
Cu toate acestea, Ptito subliniază că activitatea în cortexul vizual nu implică neapărat că persoanele oarbe văd imagini în timpul viselor.
„La persoanele oarbe din naștere, cortexul vizual a fost recrutat pentru alte funcții,” a explicat el.
Deși Ptito consideră că activitatea din cortexul vizual nu indică imagini vizuale în vise, Vitali a sugerat că creierul ar putea forma concepte abstracte reprezentate vizual:
„Somnul REM acționează ca un simulator de realitate virtuală, ajutând creierul să dezvolte abilități complexe.”
Această cercetare ar putea avea aplicații în reabilitare, a mai spus Vitali.
„Există dovezi că visarea unor sarcini sau experiențe poate îmbunătăți memoria și învățarea. Stimularea senzorială în timpul somnului ar putea consolida abilități precum conștientizarea spațială,” ceea ce ar putea ajuta persoanele cu orbire să depășească provocări legate de percepția spațială, a explicat ea.