Din anul 2023, părinții care au venituri vor beneficia de o deducere din impozitul pe salariu de 100 de lei pentru fiecare copil care este înscris la școală, grădiniți sau creșă. Însă, de această deducere va beneficia doar unul dintre părinți. Iată detaliile mai jos, în articol.
Începând cu anul acesta, părinții care au copii la școală, grădiniță sau creșă vor beneficia de o deducere din impozitul pe salariu. Însă, potrivit informațiilor, doar unul dintre părinți ar putea să se bucure de acest drept. Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor, Alin Chițu, a explicat la Europa FM faptul că este vorba despre suma de 10 lei pe lună: „Înainte să-i aplic impozitul scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună”.
Vezi și IMAGINILE ANULUI 2023! O ȘCOALĂ DIN ROMÂNIA ARE MONTATE UȘI LA FERESTRE, ÎN LOC DE OBLOANE
Pe de altă parte, Președintele Federației Naționale a Părinților Edupart a criticat această măsură: „Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc, nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa”.
„Unul dintre obiective a fost acesta ca să fie acordată deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ. Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel redus, așa cum vă ziceam, se aplică împreună cu celelalte deduceri. În bugetul pe care l-am avut noi alocat de 25 miliarde de lei pe an, atât s-a putut acomoda în limita acestor bani”, a mai explicat Alin Chițu.
Pentru a putea beneficia de această deducere, părintele trebuie să aducă angajatorului o adeverință de la școala unde învață copilul și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte că nu beneficiază de deducerea respectivă.
Părintele salariat va depune o declarație de propria răspundere ce va conține nu doar datele de identificare ale contribuabilului, ci și pe cele ale fiecărei persoane care se află în întreținere și o adeverință de la angajatorul celuilalt soț că nu beneficiază de deducerea personală. Trebuie să fie prezentate și documente justificative (certificatul de căsătorie, cel de naștere al copilului, adeverința de venit a persoanei care se află în întreținere). Se vor prezenta în original și copie.
Sursă foto: Pixabay