Ce valoare are salariul minim pe economie în 2021? Câţi bani iau în plus românii
Au crescut salariile românilor plătiţi cu salariul minim pe economie. În România, 1,4 milioane persoane primesc salariul minim, la care se adaugă o creștere de 40 de lei.
Salariul minim de 2.300 lei pentru 2021 reprezintă suma brută, deci omul va lua în mână 1.386 lei „în mână”. Cu alte cuvinte, e o creștere de 40 de lei.
Conform Hotărârii de Guvern, tariful orar va crește la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru. La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru anul 2021 s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare atât rata inflației de 2,2 %, cât și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, de 0,8 % pentru anul 2020, anunță Guvernul.
Pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri. De majorare vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi.
Cât este salariul minim pe economie, în 2021?
Majorarea salariului minim la 2.300 de lei în 2021 înseamnă:
– majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale plătesc contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) pentru veniturile estimate în anul 2021, fiindcă acest plafon se determină în funcţie de nivelul salariului minim brut pe ţară în vigoare în 2021
– creşterea bazei de calcul pentru CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală, întrucât venitul la care persoanele fizice plătesc contribuţia de 25% trebuie să fie cel puţin egal cu echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară în anul 2021
– creşterea contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice care au venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2021
– creşterea contribuţiilor sociale plătite de persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale care sunt situate sub plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2021 şi care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate
– creşterea contribuţiilor sociale pentru persoanele fără venituri fiscalizate, care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, potrivit economica.net.
Dacă salariul minim crește, automat crește și contribuția aceasta
Majorarea salariului minim brut presupune operarea modificării salariale și în Revisal, pentru fiecare angajat în parte. Hotărârea Guvernului 905/2017, care include regulile Revisal, dispune că schimbarea trebuie raportată în maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul producerii sale.
”Contribuția la fondul de handicap este reglementată de Legea nr. 448/2006, care obligă firmele. Dar și autoritățile publice sau firmele de stat cu cel puțin 50 de angajați să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4%. Cei care nu se achită de obligația asta au de plătit la stat lunar o sumă reprezentând salariul de bază minim brut”, potrivit avocatnet.ro.