Un cercetător din SUA susține că a descoperit ce văd oamenii prima dată atunci când mor, după ce a efectuat o multitudine de studii pe pacienți aflați la limita dintre viață și moarte.
Potrivit constatărilor doctorului Sam Parnia, profesor în cadrul Universității din New York, pacienții care sunt la un pas de moarte retrăiesc fiecare moment al vieții lor. Această secvență s-a repetat în cazul tuturor subiecților studiului efectuat de Parnia.
Interesant este faptul că, atunci când se oprește inima și intră în respectiva stare, unele persoane au relatat că și-au retrăit amintirile ca și cum ar privi prin ochii altcuiva.
Studiul realizat de dr. Parnia se bazează pe cercetări efectuate în ultimii 30 de ani pe pacienți declarați morți clinic, cu puține șanse de supraviețuire, dar care în mod miraculos s-au întors la viață.
„Oameni readuși la viață au experimentat o senzație ciudată atunci când au făcut transferul către lumea pe care o numim de dincolo. Potrivit cercetărilor, în majoritatea cazurilor, cei care au revenit dintre morți au raportat retrăirea amintirilor. Și nu oricum.
Ceea ce este cu adevărat remarcabil este că încep să retrăiască fiecare moment din viața lor, fiecare interacțiune pe care au avut-o cu alții, nu numai din propria lor perspectivă, ci și din percepția altora.
De exemplu, dacă au făcut ceva care a rănit pe cineva, retrăiesc exact aceeași durere pe care a avut-o cealaltă persoană. Dacă au făcut ceva care a provocat fericire în alte persoane, retrăiesc aceeași fericire”, a explicat dr. Parnia într-un interviu Daily Mail.
Citește și: BENIAMIN LUP, INVESTIGAT PENTRU MOARTEA SUSPECTĂ A CELOR DOUĂ SOȚII. CE DETALII AU IEȘIT LA IVEALĂ
Adesea cei aflați în moarte clinică au trăit experiențe extracorporale, acompaniate de senzații senzoriale și acustice. Faptul că oamenii aud și văd lucruri în timp ce sunt în moarte clinică are o bază științifică. Creierul încă mai funcționează, după ce inima s-a oprit.
Acest lucru încă mai permite resuscitarea, iar abia după cinci minute în care creierul este privat de oxigen, poate fi declarată moartea pacientului.
Unii teoreticieni apreciază că, pe măsură ce creierul suferă anumite schimbări la limita dintre viață și moarte, sistemul neuronal devine mai relaxat și eliberează o cantitate imensă de amintiri, foarte lucite, stocate pe parcursul vieții.