O dieta bogata in grasimi animale, carne rosie si produse lactate, dar saraca in fructe si legume creste riscul aparitei bolii. Andrei Sion La nivel global, cancerul la prostata este diagnosticat in peste 650.000 de cazuri anual, reprezentand al doilea tip de cancer intalnit la barbati, dupa cel pulmonar. Boala se dezvolta, in general, la barbatii trecuti de 45 dintre ani, trei sferturi dintre cazuri aparand la cei in varsta de 65 de ani. Tendinta de imbatranire a populatiei globului duce la cresterea incidentei bolii. Prostata este o glanda avand aproximativ marimea unei castane. Ea se afla la baza vezicii urinare si ajuta la producerea spermei. Uretra, un tub care transporta urina de la vezica, traverseaza mijlocul prostatei care, daca isi mareste volumul, duce la aparitia unor probleme cum ar fi dificultate in initierea sau stoparea mictiunii, jet urinar intrerupt, presiune scazuta a jetului urinar sau urinari frecvente. Nu toate aceste simptome sunt legate de cancerul de prostata, fiind necesara consultarea medicului care va decide diagnosticul. In general, boala se dezvolta incet la cei in varsta de peste 80 de ani si de aceea acesti bolnavi trebuie monitorizati in mod frecvent. Exista, totusi, posibilitatea aparitiei bolii inaintea varstei de 65 de ani, factorul de risc fiind cel genetic. In cazul unui barbat al carui tata sau frate a avut cancer la prostata, riscul aparitiei bolii creste de doua sau trei ori. De asemenea, o dieta tipic occidentala bogata in grasimi animale, carne rosie si produse lactate, dar saraca in fructe si legume creste riscul aparitei bolii. Cancerul la prostata poate fi depistat printr-o analiza de sange PSA (Antigenul specific prostatei). Pentru tratarea bolii exista mai multe optiuni printre care radioterapie, interventie chirurgicala si, cateodata, si tratamentul hormonal.