Ce trebuie sa știi despre simularea din 2024 de la Bacalaureat. Programa a fost actualizată
Vești bune pentru elevii de clasa a 12-a! Anul acesta, cinci autori sunt exceptați din programa pentru simularea probei la Limba și literatura română. Iată tot ce trebuie să știi despre simularea examenului de Bacalaureat 2024.
Luni, pe data de 4 martie 2024, elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă vor susține prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2024. Mai exact, este vorba despre proba la Limba și literatura română.
Ulterior, pe data de 5 martie 2024, viitorii absolvenți de liceu vor susține proba obligatorie a profilului. Urmează proba la alegere a profilului şi specializării, care va fi susținută pe data de 6 martie 2024.
Pe 7 martie 2024 va avea loc proba la Limba şi literatura maternă. Această probă va fi susținută doar de elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.
Rezultatele de la simulare vor fi afișate pe data de 15 martie 2024.
Lucrările scrise de la simularea examenului de Bacalaureat 2024 vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, așa cum s-a întâmplat și la simularea examenului de Evaluare Națională.
Cum se vor desfășura simulările examenului de Bacalaureat 2024
Probele scrise încep la ora 09:00, iar accesul elevilor în sală de examen va fi permis până la ora 08:30.
De asemenea, repartizarea elevilor pe săli se va efectua în așa fel încât aceștia să fie așezați în ordine alfabetică, câte unul în bancă.
Candidații vor avea la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele, timpul fiind calculat începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea foilor de examen.
Programa la Limba română a fost actualizată. Cinci autori au fost exceptați de la simulare
Potrivit programei publicate în Monitorul Oficial, cinci autori au fost exceptați din programa pentru simularea probei la Limba și literatura română.
Pentru simularea la Limba Română din 2024 este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului Educației naționale nr. 4.923/2013 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național — 2014.
Din programa pentru simulării au fost exceptate următoarele conținuturi:
- textul dramatic postbelic;
- perioada postbelică;
Totodată, în materia pentru simulare nu se regăsesc cinci autori canonici. Este vorba despre Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu.
Lista conținuturilor eliminate din programa pentru simularea examenului de Bacalaureat de anul acesta, pentru alte discipline, poate fi consultată AICI.
Calendar examen Bacalaureat 2024, prima sesiune
- 1 iulie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 2 iulie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 4 iulie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 5 iulie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă