Chiar daca zilele caniculare s-au mai domolit putin, temperaturile din aceste zile coborand sub 35 de grade, este clar ca zilele fierbinti ne vor mai da batai de cap in aceasta vara.
Aerul conditionat pare tentant pentru a-ti racori locuinta insa, acesta se poate transforma intr-un adevarat pericol pentru sanatate daca nu este folosit corespunzator. Iti vom prezenta in continuare regulile de folosire a aparatelor de aer conditionat.
Nu-l lasa sa-ti bata in cap!
Atunci cand tocmai ti-ai dotat locuinta cu un aparat de aer conditionat monteaza-l intr-un loc de unde acesta se difuzeaza fie in jos fie inspre tavan. In caz contrar, cand aerul rece iti bate direct in cap, acesta iti poate afecta grav sanatatea. Pe langa durerile de cap si de dinti mai risti si dezvoltarea unor afectiuni precum rinitele, astmul sau chiar pneumonia, in cazurile mai severe. Chiar si atunci cand esti in masina jetul de aerul conditionat trebuie sa bata inspre parbriz, nici spre fata si nici inspre picioare, asta daca nu vrei sa te alegi cu o raceala.
Nu-l da la maxim!
Trecerea brusca de la temperaturi racoroase la cele foarte fierbinti este extrem de periculoasa pentru sanatate putand culmina chiar cu un soc termic in cazul cardiacilor. Prin urmare, nu trebuie sa exageram cu aerul conditionat folosindu-l la capacitatea maxima si non-stop.
Curata-i regulat filtrele!
Bacteriile care se-si fac lacasul printre filtrele aparatului de aer conditionat pot fi extrem de periculoase pentru sanatate. De exemplu, bacteria Legionella Pneumophila poate duce la aparitia legionelozei, o afectiune care se manifesta prin dureri de cap, musculare, febra, tuse si dureri abdominale. Cel mai bine este sa apelezi la o firma specializata deorece aceasta are in dotare si substantele antibacteriene necesare.
Temperatura moderata
Pentru a evita socul termic atunci cand parasim locuinta sau spatiile interioare, temperatura din interior nu trebuie sa fie mai scazuta fata de cea de afara decat cu 6 sau maxim 15 grade.