Ghidul este lansat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), împreună cu Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). Ghidul este informativ și se adresează celor care dețin o poliţă City Insurance, cât şi pentru păgubiţii care au de recuperat o daună aferentă unei poliţe a acestei companii.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis săptămâna trecută să deschidă procedura falimentului pentru liderul pieței RCA, City Insurance, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii. Iată ce ar trebui să știe asigurații și păgubiții RCA ai City Insurance:
”În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de City Insurance, poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele. Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada neexpirată aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de primă de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor”, arată UNSAR.
ATENȚIE! Poliția de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliței înscrisă în documentul de asigurare depășește termenul menționat anterior, nu veți mai fi asigurat.
“Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliţei înscrisă în documentul de asigurare depăşeşte termenul menţionat anterior, nu veţi mai fi asigurat. Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru situaţia în care deţineţi o poliţă de asigurare RCA emisă de City Insurance.
Prin urmare, puteţi circula pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu veţi fi sancţionaţi, poliţa dumneavoastră RCA fiind valabilă. Pe scurt, sunteţi în continuare asiguraţi, desigur cu luarea în considerare a atenţionării de mai sus”, precizează UNSAR.
În cazul în care sunteți vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale și/vătămări corporale, persoana păgubită va fi despăgubită în baza acestei polițe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv 450.000 lei și prin înscriere la masă credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în prima instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București:
″În cazul în care sunteţi victima unui accident rutier produs de un conducător auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o poliţă RCA emisă de City Insurance:
IMPORTANT! FGA are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asiguraţi, beneficiari, terţe persoane pagubite) de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva City Insurance.
“Destinaţia principală a sumelor aflate la dispoziţia FGA este plata către creditorii de asigurări a indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii şi a primelor datorate de asigurator pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege”, se mai arată în ghid.
City Insurance S.A. este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piaţă de 17%. A fost înfiinţată în anul 1998 de către un grup de investitori şi are sediul central în Bucureşti. Societatea are 400 de angajaţi şi 42 de birouri şi filiale, oferind o gamă largă de asigurări generale.
(VEZI ȘI:CE RISTI SA PATESTI DACA AI ASIGURARE LA ASTRA! PROBLEMELE MARI. DNA-UL A INTRAT PE FIR!)