Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în Săptămâna Mare!
Ne aflăm în Săptămâna Mare, iar creștinii ortodocși români trebuie să respecte o serie de cutume religioase, pentru a-și purifica sufletele. Acum, va începe cea mai grea perioadă din Postul Paștelui care va ține până pe 16 aprilie, când va avea loc Învierea. Iată mai jos, în articol, ce nu trebuie să faci zilele acestea!
De luni, 10 aprilie 2023, a început Săptămâna Patimilor. În această perioadă, creștinii ortodocși trec prin cea mai grea perioadă din Postul Paștelui. Începând de azi, creștinii trebuie să respecte o serie de reguli sau cutume religioase menite să le purifice, în primul rând, sufletele. În același sens, preoții recomandă ca în această perioadă să nu se facă abuz de mâncare și să fie abordat un comportament cât mai bun.
Ce tradiții trebuie să respecți în Săptămâna Mare
Sufletul și trupul trebuie să fie pregătite pentru primirea Sfintei Lumini, săptămâna aceasta. De aceea, preoții recomandă creștinilor ortodocși să primească în sufletele lor bucuria, iubirea, bunătatea și smerenia. Există câteva aspecte caracteristice ale Săptămânii Patimilor pe care oamenii ar trebui să le respecte cu desăvârșire.
În Săptămâna Mare, postul trebuie să fie respectat îndeaproape, să nu fie consumate produse de natură animală, brânză, ouă sau lapte. De Florii (9 aprilie), a fost ultima dezlegare la pește. Aceste restricții de ordin alimentar sunt menite să purifice organismul.
Tot în Săptămâna Mare, credincioșii trebuie să se împărtășească la Biserică și să își ierte persoanele apropiate care le-au greșit. De asemenea, trebuie să păstreze liniștea, să participe la focurile rituale. Cât despre treburile casnice, în această săptămână se poate face curățenie generală în casă și în curte. Potrivit tradiției, este bine să repari obiectele stricate din gospodărie, să cureți piesele de mobilier, perdelele, geamurile. În plus, trebuie schimbate și așternuturile. Tot tradiția arată că bărbații pot lucra la câmp, însă până în ziua de joi.
Tot în ziua de joi (Joia Mare), gospodinele pregătesc ustensilele pentru vopsirea ouălor. Potrivit cutumelor religioase, se va utiliza o vopsea roșie sau pot fi efectuate după modelul tradițional. În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc pasca și cozonacii, iar în noaptea de Înviere pot fi aduse la Biserică, pentru a fi sfințite.
Citește și ADEVĂRUL DESPRE OUĂLE DE PAȘTE GATA VOPSITE, DIN SUPERMARKET. GREȘEALA PE CARE MULȚI ROMÂNI O FAC
Ce îți este interzis să faci până pe 16 aprilie, când are loc Învierea
De Săptămâna Mare sunt legate și o serie de superstiții care sunt respectate, în continuare, în diferite regiuni ale țării. De pildă, se spune că în Joia Mare nu este bine să dormi. De ce? Pentru că persoana care doarme în Joia Mare ar deveni leneșă pe parcursul unui an.
Tot în Joia Mare, femeile trebuie să termine de tors cânepa, iar dacă acestea dorm în ziua respectivă, atunci Joimărița le-ar putea face incapabile să mai muncească tot anul.
Nu uita că în Joia Mare este bine să oferi de pomană alimente și băuturi care au fost sfințite la Biserică. Pomana este pentru sufletele celor decedați. În anumite părți ale României, se oferă colaci sau colivă.
În Vinerea Mare nu se va ține Sfânta Liturghie, însă trebuie să se țină post negru. Tot în această zi, nu se lucrează!
Ce se face în prima zi de Paște
După ce ouăle vor fi vopsite, gospodinele nu trebuie să arunce culoarea în care acestea s-au vopsit! Potrivit tradiției, se păstrează timp de o săptămână, până când se vor vopsi, din nou. Apoi, trebue să le ducă la Biserică, să le sfințească și se oferă la cimitir.
Gospodinele mai pot pregăti preparate delicioase doar în Sâmbăta Mare și fac ultimele retușuri la hainele care vor fi purtate în ziua de Paște și în noaptea de Înviere. Tot atunci, în gospodării se sacrifică mielul și se pregătesc drobul și friptura.
După slujba de Paște, este bine să se vestească Invierea. În unele regiuni, copiii merg printre vecini și primesc ouă și bănuți. În prima zi de Paște, se spune că este bine să îți pășească un bărbat în casă, pentru a avea parte de spor și bogăție.
În prima zi de Paște, se spune că nu este bine să asculți muzică și nici să faci gălăgie. Masa trebuie servită alături de cei dragi, în liniște. Însă, în anumite regiuni ale țării, se menține tradiția lăutarilor, în a doua și a treia zi de Paște – tineri și bătrâni se întâlnesc și petrec, pe ritmul muzicii.
Vezi și POSTUL PAȘTELUI 2023. CE LE ESTE INTERZIS CREDINCIOȘILOR SĂ FACĂ ÎN CELE 40 DE ZILE
Sursă foto: colaj Pixabay